Rob Boos, director business operations ISA: "MiniTix heeft de multifunctionaliteit van onze schoolpas aanzienlijk vergroot"

E-mailadres Afdrukken

De International School of Amsterdam (ISA), gevestigd in Amstelveen, gebruikt sinds dit schooljaar het cashless betaalsysteem MiniTix in de kantine. Het systeem is door Rabobank ontwikkeld en werkt in combinatie met de schoolpas. Het zorgt voor een veel snellere doorstroming. Rob Boos, director business operations, hoort van leerlingen, ouders en George van Rijn van cateringbedrijf VRC alleen maar posititieve geluiden. "Het systeem heeft geen nadelen. Cashless betalen met MiniTix is snel, veilig en heel handig, voor zowel ouders als leerlingen. Ik adviseer andere scholen absoluut om ermee aan de slag te gaan."

De International School of Amsterdam (ISA) heeft ongeveer 1.000 leerlingen, in leeftijd variërend van 4 tot 16 jaar. Er wordt basis- en voortgezet onderwijs gegeven. Tussen de middag gebruiken de leerlingen in de kantine een lunch, wat extreme drukte bij de kassa's veroorzaakt. Voor Rob Boos was dát de belangrijkste reden om voor MiniTix te kiezen. "Wij liepen in de kantine tegen de grenzen van de capaciteit aan. We konden niet nog vroeger beginnen met de lunch of die nog langer laten doorgaan. Cashless betalen was voor ons dé oplossing. Afrekenen met MiniTix gaat zoveel sneller dan contant betalen, dat we nu geen opstoppingen meer hebben voor de kassa's.”

Multifunctionele schoolpas

De invoering van een cashless betaalsysteem stond aanvankelijk niet hoog op de agenda. Wel was de ISA al enige tijd aan het nadenken over de invoering van een schoolpas. Het idee was om de pas te gebruiken als visueel identificatiemiddel voor de leerlingen, als registratie voor het printen/kopiëren en om de lockers te openen. Cashless betalen kwam pas in beeld na een telefoontje van Jeroen Beemster, adviseur Financiele Logistiek van Rabobank Amstel en Vecht, en een gesprek met Lianne Poels, product/salesspecialist electronisch betalen (chip, pin, MiniTix, iDEAL) bij Rabobank Nederland. Rob Boos: "Wij hebben goed nagedacht over de functionaliteiten die we aan de schoolpas konden geven, zodat de leerlingen daar ook echt waarde aan hechten. Toegang tot de lockers en identificatie bij de multifunctionals levert ons als organisatie een dalende beheerslast en veel managementinformatie op. Cashless betalen is vooral een service naar de leerlingen."

De schoolpas is onmisbaar bij de ISA. Hij is nodig om te betalen in de kantine en om te printen/kopiëren.

De Rabobank heeft bij de implementatie van MiniTix een adviserende en coördinerende rol gespeeld. De ISA wilde graag samenwerken met de eigen leverancier van chipkaarten, maar die kon de beveiligingstechniek van MiniTix niet aanbrengen. Jeroen Beemster: “Wij als Rabobank hebben bewerkstelligd dat onze partner MultiCard de MiniTix-beveiliging op de blanco chipkaarten heeft aangebracht. Vervolgens zijn de kaarten doorgestuurd naar de schoolfotograaf. Die heeft een eigen database van waaruit de foto's en de gegevens van de leerlingen op de passen worden gezet."

Virtuele portemonnee

Bij MiniTix staat het geld in een virtuele portemonnee en is gekoppeld aan de schoolpas. Ouders - of de oudere leerlingen zelf - kunnen de portemonnee via de website www.mijncashless.nl vullen. Als de schoolpas bij de kassa wordt gehouden, wordt er vanuit de virtuele portemonnee afgerekend. Er hoeft geen code ingevoerd te worden. De schoolpas is in feite niets anders dan het sleuteltje om bij de portemonnee te komen en daardoor is het systeem heel veilig. Rob Boos: "Als leerlingen de schoolpas verliezen kunnen zij of hun ouders de kaart blokkeren, net zoals je een creditcard blokkeert. Het geld zijn ze niet kwijt, dat kan via www.mijncashless.nl worden teruggestort op een bankrekening, of weer gekoppeld worden aan een nieuwe schoolpas."

Rob Boos ziet het werken met MiniTix als een extra service voor de ouders en leerlingen. Via www.mijncashless.nl hebben de ouders de volledige controle. Ze kunnen ervoor kiezen om handmatig geld in de virtuele portemonnee doen, maar het systeem heeft ook de mogelijkheid om de portemonnee automatisch aan te vullen (autoreload) zodra het saldo onder een drempelbedrag komt. De hoogte van het drempelbedrag en hoeveel er wordt bijgestort kunnen de ouders zelf bepalen. "Wij hebben maar weinig ouders gehad die niet mee wilden doen. De meesten zien de voordelen van MiniTix. De kinderen hebben geen cashgeld meer nodig en zij hebben de volledige financiële controle. Want let wel: MiniTix is beslist geen vrijbrief voor kinderen om onbeperkt geld uit te geven. Ouders kunnen zelfs per dag een uitgave limiet vastleggen.”

Ouders enthousiast

Voor de jongere kinderen op basisschoolniveau heeft de ISA samen met cateraar VRC een lunchkaart met de MiniTix-chip ontwikkeld. De ouders kopen eenmalig zo'n lunchkaart. De kinderen nemen die kaart mee naar de kantine, krijgen een lunch en rekenen bij de kassa met de lunchkaart af. Cateraar George van Rijn van VRC is er erg enthousiast over. "We hebben een informatie-avond voor de ouders georganiseerd waar we het concept hebben uitgelegd. Zij vonden het ideaal. De doorloop bij de kassa's is veel sneller. En als het saldo van de MiniTix-portemonee op de lunchkaart op is kunnen we de ouders meteen bellen, want hun mobiele nummer staat op de kaart."

Over het cashless betalen van de oudere leerlingen met de schoolpas is hij ook tevreden. "Leerlingen komen dagelijks in groepen naar de kantine. Dan is het heel erg druk. Ongeveer de helft van die leerlingen rekent al af met MiniTix, de rest betaalt nu nog cash. Wij merken dat cashless drie tot vijf keer zo snel gaat."

Geringe kosten

Rob Boos: "De ISA faciliteert voor de leerlingen die naar de middelbare school gaan een schoolpas. Daar zijn voor de ouders geen kosten aan verbonden. De lunchkaarten voor de leerlingen van de lagere school moeten eenmalig bij de cateraar worden aangeschaft en daarna is het gebruik kostenloos."

De cateraar heeft wel moeten investeren in het systeem. Hij heeft kassa's aangeschaft en betaalt een vergoeding voor elke transactie die via MiniTix gedaan wordt. Maar die investering weegt volgens George van Rijn op tegen alle voordelen. "Het scheelt mij enorm in het gesjouw met cashgeld, ik heb veel minder administratieve rompslomp en het afrekenen bij de kassa's verloopt veel sneller. Dat is die investering waard geweest.”

Alleen maar voordelen

Dat MiniTix gekoppeld is aan de Rabobank is voor Rob Boos geen bezwaar. Hij heeft ervaren dat de Rabobank geen dwingende voorwaarden hanteert in de richting van de gebruikers. "Zij faciliteren MiniTix zonder daar de Rabobank direct aan te verbinden. Dus de gebruikers worden niet verplicht om een rekening bij de Rabobank te nemen of op een andere manier met de Rabobank te werken. Dat siert hen."

Naast een aantal middelbare scholen, andere onderwijs instellingen en de TU Eindhoven, gaan ook de Rijks Universiteit Groningen en de TU Delft binnenkort de voordelen van MiniTix ervaren. Rob Boos is er enthousiast over: "Het is gewoon een heel handig systeem, voor de ouders, de leerlingen en voor de mensen die achter de kassa's staan. Het mooie is dat je schoolpas, catering, lockers, bibliotheekpas en zelfs excursies in één systeem kunt integreren. Het is veel efficiënter dan cash afrekenen, het is veilig en als school kost het helemaal niets. Eigenlijk kan ik helemaal geen nadelen bedenken, daarom kan ik collega’s van andere scholen gerust adviseren het ook te gaan gebruiken."

Meer informatie

Meer informatie over cashless betalen? Mail Lianne Poels, product sales specialist op Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Of kijk op de website www.rabobank.nl/minitix.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave