Facilitair Bedrijf

Bedrijfsvoering - Facilitair Bedrijf

De nieuwe Schoolfacilities is uit!

De nieuwe Schoolfacilities is uit!

De nieuwste Schoolfacilities ligt weer voor je klaar! Lees alles over verduurzamen met koffiebekers, de beste werkplekken in het onderwijs en de eerste vegetarische faculteit van Nederland. Wil je ook het nummer (digitaal) doorbladeren? Neem dan ook een abonnement op Schoolfacilities en ontvang het laatste nummer in je inbox! 

 
Bedrijfsvoering - Facilitair Bedrijf

Harry van Ballegooijen, directeur facilitair bedrijf Kw1c: “Groei van conciërge naar facilitair medewerker”

Binnen het Koning Willem I College (Kw1c) in Den Bosch maakt men nadrukkelijk onderscheid tussen een conciërge en een technische conciërge. Of liever gezegd tussen een facilitair medewerker en een facilitair technicus. Dat betekent dat zij multifunctioneel inzetbaar zijn en minder plaatsgebonden opereren.

Bedrijfsvoering - Facilitair Bedrijf

Kwaliteit in dienstverlening vraagt om facilitaire bewustwording bij schoolleiding en bij conciërges

Toezichthouden, kantinebeheer, schoolhulpverlening, leerling- en absentieregistratie, ouderavonden faciliteren, technische werkzaamheden, verbouwingen coördineren, etc. Conciërges zijn ontzettend druk, maar hebben naar eigen zeggen de leukste baan ter wereld. Dat is tegelijk hun grootste valkuil, zegt Jan den Boer, docent van de cursus ‘Facilitair Beheer voor (hoofd)conciërges’ bij FiAC. “Ze voelen zich voor veel teveel zaken verantwoordelijk. Wij leren hen het werk te structureren en organiseren, zodat ze op een meer ontspannen manier betere diensten kunnen verlenen.”

Bedrijfsvoering - Facilitair Bedrijf

Cor van Gerven, voorzitter van de stuurgroep FSR: “Door samen te werken kunnen we de effectiviteit van onze facilitaire bedrijven verhogen”

Cor van Gerven refereerde in zijn openingswoord aan de oprichting van het Facilitair Samenwerkingsverband voor ROC’s in 2007. Het initiatief werd opgestart om op facilitair gebied samenwerking te zoeken en kennisuitwisseling te stimuleren, met als doel een algehele kwaliteitsverhoging van het MBO te realiseren. De jaarlijkse uitwisseling op de FSR-conferentiedag, om het delen van kennis te versterken en ervaringen uit te wisselen, hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het uiteindelijke doel is om in  2015-2016 tot een afgeronding te komen.

Bedrijfsvoering - Facilitair Bedrijf

Opzetten nieuwe beheersorganisatie vergt tijd en aandacht; voorkom een valse start na nieuwbouw

De moeilijkste fase in een nieuwbouwproject zijn de eerste maanden na de oplevering, zeker als in het ontwerpstadium niet voldoende aandacht is besteed aan de broodnodige facilitaire beheeraspecten. Een nieuw pand vraagt om een nieuwe beheersorganisatie, maar veel onderwijsinstellingen onderschatten dat aspect. Met als gevolg dat veel zaken nog niet geregeld zijn op het moment dat de deuren opengaan.

Bedrijfsvoering - Facilitair Bedrijf

Koninklijk Conservatorium brengt facilitaire organisatie op structureel hoger niveau

Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag kampte tot enkele jaren geleden met grote problemen op facilitair vlak. De dienstverlening had niet het vereiste professionele niveau, terwijl bijvoorbeeld de klimaatbeheersing veel te wensen overliet. Ook de organisatie van concerten en dansvoorstellingen verliep niet bepaald vlekkeloos. Met hulp van BLMC is het conservatorium erin geslaagd om de facilitaire organisatie opnieuw in te richten en te professionaliseren. En niet geheel onbelangrijk: de kosten zijn ook nog eens verlaagd.

Bedrijfsvoering - Facilitair Bedrijf

Leren faciliteren: In acht stappen naar een facilitair plan om uw school optimaal te ondersteunen

Een terugkerend thema in onderwijsland is het vinden van de balans tussen het doen van investeringen en de consequenties die beslissingen hebben voor uw exploitatie. Een gedegen facilitair plan helpt u om als school een goede gesprekspartner te zijn naar de gemeente die investeert, maar ook naar partijen die u inhuurt voor delen van de exploitatie. Het facilitaire plan is een handig hulpmiddel om de voorwaardenscheppende processen en middelen tegen het licht te houden en voor het maken van keuzes bij het opzetten of verbeteren van de facilitaire dienstverlening.

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave