Bart Adema, Ichthus College: "Docenten kunnen met Multifilm zonwering lichtinval zelf regelen"

E-mailadres Afdrukken

Het Ichthus College is met 2.100 leerlingen de grootste school van Veenendaal. Om dit groeiend aantal leerlingen te kunnen herbergen is er het afgelopen jaar een nieuwe vleugel bijgebouwd; waarvan de glimmende hightech zonweringen opvalt. Facilitair manager Bart Adema: “Die geven de school weliswaar een zakelijke uitstraling, maar daar ging het ons niet om. We wilden vooral een zonwering die hufterproof is en voldoende licht weert om comfortabel met beamers te kunnen werken.”

Het Ichthus College, waar VMBO-theoretische leerweg, Havo, VWO en Gymnasiumonderwijs wordt gegeven, bestaat uit drie secties: een sportcomplex met een aantal sportzalen, een gebouw met lokalen uit 1990 en een nieuwe vleugel met kantoren en lokalen. De nieuwbouw is overigens nog niet helemaal klaar, want tijdens de bouw ging de aannemer failliet. Bart Adema: “Dat was erg vervelend, want daardoor hebben we driekwart jaar vertraging opgelopen. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de aula en die zal in het voorjaar van 2008 worden opgeleverd.”

Luxaflex verfrommelt

Bart Adema heeft slechte ervaringen met de zonwering die in het oude gedeelte van het gebouw is geplaatst. “De architect heeft destijds gekozen voor kunststof kozijnen, heel modern in de jaren tachtig. Daar zitten twee ramen in, een soort dubbel glas, maar wel met een behoorlijke tussenruimte. In die ruimte is luxaflex geplaatst. Maar wat krijg je? De schuifraampjes gaan open en de luxaflex verfrommelt, kortom het gaat kapot. En de leverancier bestaat niet meer, dus er zijn ook geen onderdelen meer verkrijgbaar.” Zodra de nieuwbouw is opgeleverd gaat het Ichthus College het raamwerk en de zonwering van het oude gebouw renoveren.

De zonwering van Multifilm zit aan de binnenkant van de ramen en kan desgewenst geheel of gedeeltelijk worden neergelaten zodat meer of minder licht door wordt gelaten.

Zonlicht en leerlingen afschermen

Wijs geworden door de ervaringen met de zonwering in het oude gebouw heeft Bart Adema zich goed georiënteerd op de mogelijkheden voor de nieuwbouw. Degelijkheid en een goede afscherming van het zonlicht waren twee belangrijke eisen. Maar ook moest de nieuwe zonwering ervoor zorgen dat de leerlingen niet meer overal naar buiten kunnen kijken. “Zowel aan de voorzijde als aan de zijkant hebben wij pleinen met fietsenstallingen. Niet iedereen heeft op deze school tegelijk pauze, dus op die pleinen lopen altijd wel leerlingen rond. En als je les geeft op de begane grond is het voor docenten heel vervelend als er constant contact wordt gemaakt met leerlingen die buiten zijn.”

Het Ichthus College heeft uiteindelijk gekozen voor de zonwering van Multifilm in de lokalen naast de reeds aanwezige uitvalschermen aan de buitenzijde van de kantoorruimtes. “De meeste kantoren zitten op de tweede en derde etage. Er komt bij die schermen langs de zijkanten wel wat zonlicht binnen. Maar dat is niet zo'n bezwaar, in de kantoorruimtes wordt niet met beamers gewerkt. En, laten we eerlijk zijn, uitvalschermen hebben toch ook wel een decoratieve functie.”

Bioscoopeffect

De zonwering van Multifilm zit aan de binnenkant van de ramen en kan desgewenst geheel of gedeeltelijk worden neergelaten zodat meer of minder licht door wordt gelaten. Als de schermen gesloten zijn komt er maar heel weinig licht binnen. Bart Adema: “Normaalgesproken kun je met gesloten zonwering niet van buiten naar binnen kijken, maar wel van binnen naar buiten. Op de begane grond hebben wij er bij een aantal lokalen voor gekozen om ook dat onmogelijk te maken. Die lokalen worden volledig verduisterd. In bijvoorbeeld een CKV-lokaal (CKV=Cultureel Kunstzinnige Vorming) wordt veel beeldmateriaal vertoond. Met de zonwering naar beneden heb je daar een soort bioscoopeffect.”

Goede ervaringen

De nieuwe zonwering is ruim een half jaar in gebruik en voldoet geheel aan de verwachtingen. Bart Adema: “De constructie is heel degelijk en hufterproof. En de geluiden die ik van de docenten hoor zijn eigenlijk alleen maar positief. Ze worden in ieder geval meer gebruikt dan de uitvalschermen. Docenten kunnen ze zelf in delen naar beneden laten en dus zelf regelen hoeveel licht ze naar binnen willen laten. En je zou dat niet verwachten van een zonwering die aan de binnenkant zit, maar de temperatuur in de lokalen loopt beslist niet meer op dan in lokalen waar valschermen zijn geplaatst. Integendeel, het is er eerder minder warm.”

Achteraf blijkt de zonwering ook een middel te zijn in de beveiliging tegen inbraak. “Deze schermen geven een beetje een rolluikidee. Je kunt er niet van buiten door naar binnen kijken. Daarom laten we ze in de vakanties naar beneden. Dat doen we omdat al onze lokalen in de komende jaren worden voorzien van een computer. Met die schermen kun je niet zien of er computers staan en wordt het minder aantrekkelijk voor inbrekers.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave