Johan Holtrust, applicatiespecialist ICA Regio College: “RealOpen IT ontsluit de cloud voor alle 7.000 deelnemers van ons college”

E-mailadres Afdrukken

Er is vandaag de dag geen onderwijsinstelling te vinden die geen gebruik maakt van digitale leermiddelen. Studenten en docenten werken online op laptops en tablets en het is dan ook essentieel dat iedereen toegang heeft tot de juiste digitale leeromgeving of onderwijssystemen. Zowel voor de student als de docent. Het is voor onderwijsinstellingen belangrijk te bepalen en te monitoren wie toegang heeft tot welke applicatie. Dat kan met Identity Management.

Identity Management zorgt ervoor dat alle studenten, docenten en medewerkers een digitale ‘identiteit’ hebben. Op basis van de identiteit van de gebruiker, dus bijvoorbeeld een leerling, onderwijskracht of medewerker, kan je bepalen wie toegang krijgt tot welke (onderwijs)systemen. De identiteit ligt vast in een bronsysteem, zoals het leerling-informatiesysteem of het personeelsregistratiesysteem. Aan het bronsysteem worden afnemende systemen gekoppeld, zoals bijvoorbeeld email, de elektronische leeromgeving of een toetssysteem.

Identity Management
Met behulp van Identity Management worden er dus toegangsrechten, maar ook beperkingen gekoppeld aan de identiteit van de gebruiker. De leerling die de richting Techniek volgt heeft hierdoor toegang tot andere applicaties dan de leerling met de studie Toerisme. Beiden studenten hebben weer géén toegang tot het HR systeem, maar de manager personeelszaken wel. Met Identity Management bepaal je ook welke specifieke apparaten (dus laptops, smartphones of tablets) en onder welke omstandigheden deze toegang hebben tot het netwerk. Identity Management heeft als voordeel dat de veiligheid en productiviteit wordt verhoogd en overbodige acties worden verminderd.

Red Spider Next Generation (RSNG)
Bij het Regio College in Zaandam staat het leerrendement voorop. Leerlingen willen hiervoor steeds vaker toegang tot webgebaseerde applicaties en elektronische leeromgevingen. Regio College wilde daarom de toegangsrechten tot de applicaties buiten het eigen netwerk goed kunnen regelen. RealOpen IT maakte dit mogelijk met behulp van Red Spider Next Generation (RSNG), het Identity Management systeem voor het MBO en VO. Dit is ontwikkeld door RealOpen IT in opdracht van de gebruikersvereniging Red Spider (www.redspider.nl).

Voor Regio College is de digitale identiteit een onmisbare schakel in alle bedrijfs- en leerprocessen. Met deze RSNG oplossing organiseert Regio College het aanmaken en beheren van alle identiteiten voor deelnemers, medewerkers en personeel. De Identity Management oplossing koppelt informatie uit bronsystemen, zoals het leerling-informatiesysteem of personeelsregistratiesysteem, aan het netwerk, het e-mailsysteem en de onderwijsapplicaties van de school. Uiteraard is de RSNG oplossing ook helemaal afgestemd voor uitbreiding naar clouddiensten en cloudapplicaties.

Life@edu
Bij Regio College gebruikte men naar volle tevredenheid Life@edu, het communicatieplatform van Microsoft voor studenten en leerkrachten. Regio College gebruikte Red Spider aanvankelijk alleen voor het aanmaken van identiteiten die de deelnemers koppelden aan een e-mailaccount. “We gaven de deelnemers toegang tot Life@edu van Microsoft,” vertelt Johan Holtrust, functioneel applicatiespecialist van het informatiecentrum automatisering (ICA) van het Regio College. “Daarmee bood Microsoft onderwijsinstellingen een gratis gehoste communicatieomgeving voor studenten en leerkrachten. Het was in feite gratis online Outlook en voor het ICA was dat een uitkomst, want we hoefden ons niet bezig te houden met beheer en onderhoud van de applicatie.”

Van Life@edu naar Office365
Life@edu was volgens Holtrust een prima systeem en met de Red Spider Identity Management oplossing was de toegang goed geregeld. Maar met de opkomst van cloud computing heeft Microsoft Life@edu vervangen met Office365. Dit is een online applicatie die Microsoft Exchange combineert met SharePoint, Lync en de kantoorprogramma's van Office. “Dat is een veel uitgebreidere omgeving, met veel meer toepassingen,” zegt Holtrust. “Niet alle componenten van Office365 worden op dezelfde manier, of zelfs überhaupt, gebruikt door elke deelnemer en medewerker. We zagen ons daarom genoodzaakt toegang te regelen op basis van de rol die de gebruiker heeft binnen het Regio College. Dat vroeg om de oplossing Red Spider Next Generation (RSNG), dat ook de rechten regelt voor toegang tot Office365 en andere (cloud)applicaties.”

RealOpen IT levert proven technology
De overstap naar Red Spider Next Generation is verzorgd door RealOpen IT, onder andere omdat dit bedrijf aan de wieg stond van Red Spider. “RealOpen IT heeft een lange en rijke ervaring in het onderwijs,” zegt Holtrust. “Dat betekent dat de dienstverlener mee kan denken en praten over de specifieke vraagstukken in onze sector. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat we werken met aantoonbaar succesvolle IT-middelen. We zijn met circa 7.000 deelnemers een relatief kleine ROC. We kunnen het ons dus niet veroorloven om voorop te lopen op ICT-gebied, of om zelf het wiel uit te vinden. We zijn bewust actieve volgers in trends en ontwikkelingen op ICT-gebied. Als het gaat om bewezen innovatie in het onderwijs, en om Red Spider Next Generation in het bijzonder, vertrouwen we op RealOpen IT.”

Regio College riep de hulp in van RealOpen IT om 7.000 deelnemers toegang te geven tot (cloud)applicaties zoals Office365. Holtrust: “Aan het begin van het schooljaar 2014-2015 waren we in de gelegenheid de update van Red Spider uit te voeren. We wilden deze vanzelfsprekend zo snel mogelijk implementeren. Omdat de resultaten niet voorspelbaar waren, realiseerde RealOpen IT eerst een test-, ontwikkel- en acceptatie (OTA)-omgeving in Azure. Dat stelde ons in staat om de overstap zorgvuldig te maken, zonder verstoring van het dagelijkse netwerkgebruik van de deelnemers.”

Identiteiten van de deelnemers verbonden met de cloud
Met Red Spider Next Generation verbindt Regio College de identiteiten van de deelnemers met de cloud. “Red Spider zet nu alle gegevens uit het kernregistratiesysteem EduArte , het studentinformatiesysteem voor het MBO op een afgesproken manier door naar alle systemen die dat nodig hebben, inclusief alle (cloud)applicaties.”
Als de inschrijving van een deelnemer bij Regio College start, krijgt hij of zij toegang tot Office365. Is de inschrijving afgerond ook toegang tot de Active Directory, de elektronische leeromgeving N@Tschool en de DLWO. “Dit is een digitale leer- en werkomgeving voor deelnemers,” aldus Holtrust. “Zij kunnen nu altijd en overal via internet aan de slag. Dat geldt ook voor de online Sharepoint-omgeving DLWO van Regio College waarmee zij samenwerken aan projecten.”Het Regio College

Het Regio College is een regionaal opleidingencentrum (ROC) dat verschillende opleidingen en cursussen biedt. Zowel aan jongeren die een vak willen leren als voor volwassenen die zich willen bijscholen, en aan nieuwkomers die zich voorbereiden op een plek in de Nederlandse samenleving. Daarnaast verzorgt zij gericht (bij)scholingsprogramma’s voor werknemers van bedrijven en instellingen. Bij het Regio College worden studenten ‘deelnemers’ genoemd, jaarlijks schrijven zich 7.500 mensen in. Daarnaast werken er ook nog circa 650 personeelsleden. Het Regio College heeft locaties in Zaandam, Purmerend, Edam en Heerhugowaard.

 

Andere stoere dingen
RealOpen IT verzorgde de overstap naar Red Spider Next Generation (RSNG) én de implementatie van de OTA-omgeving. “Maar RealOpen IT realiseerde ook een aantal andere stoere dingen,” zegt Holtrust. “Binnen het complexe systeem van toegang vanuit en tot allerlei bronsystemen en applicaties maakte RealOpen IT het leven gemakkelijker met een Password Module. Deze maakt het mogelijk om legitiem in te grijpen in het Identity Managementsysteem als er iets misgaat.”

Daarnaast haalt RealOpen IT veel overbodig werk uit het Identity Managementsysteem, vervolgt Holtrust. “Bijvoorbeeld het omslachtige proces dat plaatsvindt in het systeem wanneer een deelnemer van studierichting wisselt. In Eduarte kan dat alleen door een ingeschreven deelnemer eerst uit te schrijven en vervolgens opnieuw in te schrijven. Daardoor krijgt de deelnemer allerlei nieuwe kenmerken en gegevens, bijvoorbeeld een nieuw e-mailaccount. Met de combinatie van kennis en ervaring in het onderwijs en samen met Red Spider kwam de kracht van RealOpen IT naar voren. Zij weten dat als er iemand uitgeschreven wordt, dit vaak niet definitief is, maar vanwege een wijziging. Met maatwerk pasten zij Red Spider aan zodat de identiteiten van deelnemers geparkeerd worden totdat alle wijzigingen achter de rug zijn. Blijft de deelnemer op het ROC; dan wordt alle informatie hergebruikt. De identiteit hoeft dus niet opnieuw gecreëerd te worden.”

Geen houtje-touwtjesoplossing meer
De inzet van RealOpen IT resulteerde voor Regio College in een goede koppeling van Red Spider met Office365 en in een doeltreffende OTA-omgeving. Holtrust: “Nu zijn de identiteiten van onze deelnemers automatisch gekoppeld aan de cloud, en niet meer via een houtje-touwtjesoplossing. Daarnaast hebben we een aantal praktische oplossingen die nog meer rendement halen uit Red Spider. RealOpen IT maakte het ook mogelijk dat wij onze systemen kunnen onderbrengen in Azure, de cloudomgeving van Microsoft.”

Azure is volgens Holtrust voor Regio College niet zomaar een cloudomgeving van Microsoft. “Wij hebben binnen Azure een private cloud met daarin eigen servers. RealOpen IT koppelde deze met de Red Spider Next Generation (RSNG) oplossing. Wij beheren deze omgeving via een dashboard en kunnen zo in enkele muisklikken geld uitgeven of besparen. Bijvoorbeeld door capaciteit bij te schalen op piekmomenten. Voorheen kostte het 3.000 euro om een eigen server in te richten. Dankzij RealOpen IT doen we dat bij Azure gratis en de server is altijd up-to-date.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bram Haasnoot op telefoonnummer 015 - 256 89 69 of kijken op www.realopenit.nl
 

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave