Inrichtingsconcepten

Inrichting - Inrichtingsconcepten

Eigen visie NHL leidt tot nieuw concept voor eten en drinken

Eigen visie NHL leidt tot nieuw concept voor eten en drinken

NHL Hogeschool in Leeuwarden lanceerde in september een nieuw concept voor eten en drinken. De school nam hierin zelf de regie, vanuit een eigen visie. Daarin staat een mooie dag voor de studenten centraal en zijn woorden als catering en kantine niet meer van toepassing. Het concept moest aansluiten bij de belevingswereld van studenten, waarin zij zich fijn voelen. Dat is uniek in het onderwijs waar cateraars voor een groot gedeelte de horecaconcepten bedenken en uitvoeren.

 
Inrichting - Inrichtingsconcepten

De psychologie van een schoolgebouw

Hoe maken we met weinig geld ons schoolgebouw zo aantrekkelijk mogelijk voor de leerlingen? Dat was een vraag van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Dus bracht Schoolfacilities samen met omgevingspsycholoog Joren van Dijk een bezoek aan deze school om de inrichting nader te bekijken.

Inrichting - Inrichtingsconcepten

Johan van Leeuwen, Alcedo: “Een dynamische leeromgeving levert inhoudelijk en financieel meer rendement op”

In Duitsland staat een school met een minitrampoline midden in de klas. Wie daartoe behoefte voelt, loopt erheen en gaat even springen. Een paar leerlingen zitten op de grond een opdracht te doen. Anderen staan met een docent op de gang samen iets te bespreken. Voor in de pauzes zijn er klimtouwen en buiten staan allerlei attributen. Toezicht is bijna niet nodig, want van jongs af aan hebben deze leerlingen geleerd om te gaan met risico's. “Dit vind ik een voorbeeld van een dynamische leeromgeving in optima forma”, zegt Johan van Leeuwen, directeur van Alcedo. “Het lijkt in eerste instantie vooral een kwestie van inrichting, maar daaronder ligt een wetenschappelijk verantwoorde visie op onderwijs en lesgeven.”

Inrichting - Inrichtingsconcepten

Promotieonderzoek Herman Kok: “Wat maakt een leeromgeving succesvol?”

Onderwijsinstellingen in Nederland hebben het zwaar te verduren onder druk van de politiek. De discussie die wordt gevoerd gaat over strategische thema’s als de kwaliteit van het onderwijs, de instroom van leerlingen en studenten, de verhouding onderwijzend-niet onderwijzend personeel, het studierendement en over de ambitie die bepaalde onderwijsinstellingen hebben ten aanzien van groei, profilering, onderwijsaanbod en leermethoden. Onder toeziend oog van dezelfde politiek vindt een enorme schaalvergroting plaats van het onderwijs. Onderwijspaleizen verrijzen die fusiescholen een nieuwe identiteit en robuuste uitstraling zouden moeten geven. Goede huisvesting brengt goed onderwijs redeneren bestuurders. Dat is een prima keuze als onderwijsgebouwen en schaalgrootte een bijdrage leveren aan studierendement. Is dat ook zo?

Inrichting - Inrichtingsconcepten

Gerard Lokhorst over congres Duurzame Scholen: “Het thema 'Leren Innoveren' gaf meer inzicht in de samenhang tussen onderwijs en ondersteuning”

Het congres 'Leren Innoveren', dat stichting Duurzame Scholen samen met Schoolfacilities op 2 oktober hield bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort, met RTL-weervrouw Helga van Leur als dagvoorzitter, was vooral een dag van nieuwe inzichten en netwerken. De circa 140 deelnemers konden een keuze maken uit een afwisselend programma van presentaties, lezingen en workshops. Organisator Gerard Lokhorst: “We hadden deze keer niet alleen aandacht voor techniek, maar ook voor de 'zachte' kant van onderwijs. Dat zorgde voor veel interactie tussen mensen, inspiratie en leuke gesprekken. Ik ben heel tevreden.”

Inrichting - Inrichtingsconcepten

Innovatieve flexwerkplek: “Het Privascreen maakt speciale toetslokalen overbodig”

Wat begon als een studentenproject bleek een gat in de markt. Peter Nijhuis en Erik Weenink bedachten voor hun minor Ondernemerschap aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) het Privascreen: een flexibele werkplekafscheiding waarmee in een handomdraai een privéwerkplek wordt gecreëerd. Niet alleen onderwijsinstellingen zijn enthousiast. Het ondernemende jonge tweetal heeft met hun bedrijf Nyink inmiddels ook contact met kantoren in verschillende branches.

Inrichting - Inrichtingsconcepten

Gabi Prechtl: "Laten ontwerpen levert een bijzonder resultaat op en is vaak nog goedkoper ook"

De meeste mensen zijn net iets vrolijker en energieker wanneer de zon schijnt. Wat Kunst en Bedrijf op scholen doet, is die zon toevoegen. Zij brengen scholen in contact met een kunstenaar, die een kunstwerk aan het gebouw kan toevoegen waar iedereen plezier aan beleeft. Elke dag weer.

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave