VECOS: "Wij leveren de motor van de locker"

E-mailadres Afdrukken

VECOS timmert aan de weg. Het bedrijf is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot marktleider op het gebied van elektronische lockermanagementsystemen in Nederland. Maar de ambities van VECOS houden niet op bij de grens. Wereldspeler willen zij worden en als het aan algemeen directeur Bram Kuipers ligt, gaat dat lukken ook. “VECOS staat voor innovatie, slagvaardigheid en kwaliteit. We zijn al jaren trendsetter op het gebied van elektronische lockermanagementsystemen en zetten in Nederland de norm.” Aan het woord is Bram Kuipers, algemeen directeur van VECOS. Met de lockermanagementsystemen van VECOS heeft hij goud in handen en dat weet hij als geen ander.

 

Marc Oosterveer en Bram Kuipers (rechts)

Vijf jaar geleden besloot het van huis uit elektrotechnische ontwikkelbedrijf uit Eindhoven zich puur te specialiseren op elektronische lockermanagementsystemen. Andere bedrijfsonderdelen werden verkocht en de focus kwam geheel op de lockers te liggen. Of beter gezegd, op de techniek achter de lockers. “Wij leveren de motor van de locker”, stelt Kuipers. “Wij maken zelf geen lockers, maar leveren het systeem dat erin wordt gebouwd. We werken samen met alle grote, gerenommeerde lockerbouwers. Zij leveren de kasten, wij de techniek.”

De keuze voor specialisatie heeft VECOS geen windeieren gelegd. In vijf jaar tijd is de omzet van het bedrijf vervijfvoudigd. Grote namen als Nuon, Eneco, Deloitte en Rabobank hebben lockers in huis met de techniek van VECOS en ook provincies, gemeenten en ziekenhuizen zijn klant bij het Eindhovens bedrijf. Zelfs in het buitenland wint VECOS aan bekendheid. Zo hebben ze sinds twee jaar klanten in Engeland, België, de Scandinavische landen en Australië. Maar ook de rest van de wereld begint de weg naar VECOS te vinden.

Van opbergvakje naar oplossing
Lockers zijn volgens Kuipers echt een groeimarkt. “Lockers worden steeds belangrijker in ons leven. Dat begint al op de middelbare school, waar alle leerlingen een locker hebben. Die locker wordt na de middelbare school ingeruild voor een locker op de universiteit of hbo/mbo-opleiding. En na de vervolgopleiding volgt een locker bij de werkgever, want door Het Nieuwe Werken zijn lockers op de werkvloer gemeengoed geworden. Lockers zijn simpelweg niet meer weg te denken uit ons leven.”

Voor Kuipers is de locker veel meer dan een opbergkastje. “Het gaat erom hoe je naar de locker kijkt, hoe je hem wilt benutten. Wij waren bijvoorbeeld de eerste met een USB-oplader in het slot waardoor leerlingen hun mobiel of tablet kunnen opladen in de locker. Daarmee heeft zo’n opbergkastje voor leerlingen opeens een enorme meerwaarde. Ik zeg dan ook: wij verkopen geen slot, zelfs geen slotsysteem, maar echt een oplossing. Het gaat erom hoe je de locker beheert, het hele managementsysteem erachter. En daarin zijn wij heel innovatief. Wij lopen voorop in de markt en dat willen we blijven doen.”

Marktleider in het onderwijs

"Wij verkopen geen slot, zelfs geen slotsysteem, maar echt een oplossing"

VECOS is al enkele jaren marktleider in het onderwijs. Marc Oosterveer is voor het bedrijf accountmanager voor deze doelgroep. “We hebben heel veel universiteiten als klant, hogescholen, ROC’s en middelbare scholen. De lockers zijn steeds belangrijker geworden op scholen, ze zijn echt onderdeel gaan uitmaken van de faciliteiten. Er wordt daarom meer aandacht besteed aan het uiterlijk van de kastjes, ze worden steeds mooier in het interieur geïntegreerd.” Maar ook voor de techniek achter de lockers komt steeds meer interesse, merkt Oosterveer. En dat doet hem goed. “We merken dat steeds meer scholen kiezen voor VECOS en pas daarna kijken welke kast ze erbij willen.”  

Scholen moeten volgens Kuipers niet over één nacht ijs gaan als het om de keuze voor lockers gaat. “Een investering in lockers doet een school voor tien tot vijftien jaar. Het is daarom heel belangrijk de juiste afwegingen en de juiste keuzes te maken. Wat gaat er in de komende vijftien jaar allemaal gebeuren? Welke ontwikkelingen en technieken zitten eraan te komen? Wij kijken met de klant al vooruit naar de verschillende scenario’s voor de komende tien tot vijftien jaar. Nu wordt er bijvoorbeeld nog veel gewerkt met de studentenkaart, maar wij zijn er absoluut van overtuigd dat de kaart op termijn verdwijnt en dat de mobiele telefoon ervoor in de plaats komt. Op dat soort ontwikkelingen moet je natuurlijk wel kunnen inspelen, anders mis je de boot.”

Locker als visitekaartje

"Wij bieden een systeem dat met alle ontwikkelingen in de markt mee zal groeien"

VECOS speelt nu al in op de smartphone als ‘sleutel’ voor de locker. Oosterveer: “Wij kunnen momenteel al regelen dat leerlingen met hun mobieltje hun locker kunnen openen. Ons systeem werkt als enige in de hele wereld met alle soorten smartphones, van oude Blackberry’s tot de nieuwste iPhones. Dit systeem is zo nieuw, dat nog maar één school er gebruik van maakt, het Kaj Munk College in Hoofddorp. Maar de feedback is fantastisch; de leerlingen zijn enthousiast en de school ziet de lockers echt als een visitekaartje. Bovendien bespaart dit systeem de school op de lange termijn geld en tijd. Want kaarten die per ongeluk in de lockers blijven liggen, zijn hier verleden tijd. De lockers zijn immers ook met de telefoon te openen.”

Kuipers beseft dat voorlopig nog veel met de kaart gewerkt zal worden. Het systeem met het mobieltje als sleutel van de locker is dan ook bedoeld als aanvulling. Maar het geeft wel aan hoe VECOS omgaat met innovatie. “Wij bieden een systeem dat met alle ontwikkelingen in de markt mee zal groeien. Ons systeem is daardoor niet na vijf jaar achterhaald. Het systeem kan bovendien zo simpel of uitgebreid mogelijk worden afgenomen, precies zoals de onderwijsinstelling dat wil.”

Investeren in innovatie is volgens Kuipers dé sleutel tot succes. “We hebben een heel goed product in handen, maar willen het constant nog verder optimaliseren. Alles wat we de afgelopen jaren verdiend hebben, wordt daarom geherinvesteerd in een compleet nieuw platform dat na de zomer wordt vrijgegeven. Daar kunnen al onze bestaande klanten ook van profiteren. Ik durf wel te stellen dat geen ander bedrijf in de wereld de lockermanagementsoftware zo groot aanpakt als wij. Daarin onderscheiden we ons echt van de rest.”

Oosterveer: “Wij hebben als eerste in Nederland een mobiele applicatie voor studenten gelanceerd. De promotiefilm hiervan is te zien via de volgende link:  VECOS lanceert als eerste de mobiele applicatie bij het Kaj Munk College!


Kosten
Scholen moeten bij de keuze voor een nieuw lockersysteem volgens Oosterveer niet enkel kijken naar de initiële kosten. “Dat gebeurt helaas nog te vaak, waardoor scholen na vijf jaar merken dat ze voor de verkeerde lockers hebben gekozen. Met ons systeem zijn de kosten per locker per jaar een fractie hoger dan een systeem dat met sleutels en/of batterijen werkt. Maar de winst die je met ons systeem boekt in tijd en gemak en lagere beheerkosten, die is vele malen groter.” Conciërges en facilitair managers weten volgens Kuipers vaak precies wat er allemaal komt kijken bij lockermanagement. “Helaas gaan die niet over de investeringen. Het zou volgens ons goed zijn als ook de facilitair managers bij de aanschaf van nieuwe lockersystemen werden betrokken. Want als je voor een goed systeem kiest, ben je echt voor vijftien jaar klaar.”

Meer informatie?
VECOS Europe BV
Marc Oosterveer
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
T. 040 - 368 6030 | M. 06 - 532 98 510
www.vecos.com

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave