Klaslokaal verdient keuken met lange levensduur: Stichting De Haagse Scholen, ‘investeren in kwaliteit loont’

E-mailadres Afdrukken

Loop een willekeurig klaslokaal binnen en de kans is groot dat het keukenblok gebreken vertoont. Deurtjes die niet goed sluiten, beschadigde panelen, opgezwollen spaanplaat, enzovoort. In veel klaslokalen van De Haagse Scholen, een stichting voor openbaar basis- en speciaal onderwijs in Den Haag, was dit het geval. “Niet alleen ziet het er dan al snel verwaarloosd uit, ook vereist een standaard keukenblok veel onderhoud en levert het ergernis op bij leerkrachten en ouders. Daarom kiezen wij nu keukenblokken van WSM die, op maat gemaakt, veel langer meegaan en praktisch onderhoudsvrij zijn.”

Duurzame keuzes en investeren in kwaliteit. Het vormt de leidraad voor het management van De Haagse Scholen bij het onderhoud van de scholen. Sinds enkele jaren selecteert het Facilitair Bedrijf van De Haagse Scholen zeer kritisch bij de aanschaf van nieuw meubilair of installaties en bij het contracteren van onderhoudspartijen. “Toen we merkten dat de standaard keukenblokjes in de klaslokalen vaak al binnen vier jaar weer gebreken vertoonden, waardoor we weer onderhoudsmensen op pad moeten sturen, beseften we dat dit niet de juiste producten waren”, vertelt Francesco De Stefano, bouwkundig facilitair adviseur van De Haagse Scholen. “Keukens hebben het in scholen zwaar te verduren. Water spat alle kanten op, verf- en inktkwasten worden er neergelegd, water loopt langs de kastjes, blijft in laden en kastjes staan, kinderen leunen of trekken zich op aan deurtjes. Voor je het weet ziet zo’n keukenblok er niet meer uit. Dit is niet fijn voor de leerkrachten en de kinderen, maar ook ouders storen zich daar aan. Vandaar dat we op zoek gingen naar een beter alternatief.”

Volledig ontzorgen

De Stefano ging in gesprek met WSM, Van Warmerdam Speciaal Meubilair, dat zich al 35 jaar specialiseert in de productie van maatwerkmeubilair voor intensief gebruik. “Ik kende WSM uit mijn vorige werkkring, waar ik met hen samenwerkte bij de inrichting van zorggebouwen. Daardoor wist ik dat er veel duurzamere mogelijkheden zijn voor de keukenblokjes die wij op de scholen gebruiken.” Uit het gesprek ontstond een samenwerking tussen De Haagse Scholen en WSM die vorig jaar en dit jaar resulteerde in de plaatsing van vele tientallen nieuwe keukenblokken op in totaal 15 basisscholen. “Het zijn overigens niet alleen de kwalitatief goede keukenblokken die de doorslag gaven om met WSM in zee te gaan. Omdat wij met een zeer kleine organisatie al het onderhoud op onze 54 scholen met 89 gebouwen zelf regelen en aanbesteden, eisen we van de opdrachtnemers een zeer grote mate van ontzorging. WSM moet zelf naar alle scholen toe en in overleg met schooldirecties en leerkrachten de inventarisatie van hun wensen doen. Vervolgens zijn ze ook verantwoordelijk voor een vlotte en probleemloze plaatsing van de keukens; een klus die uitsluitend in de vakanties mag plaatsvinden.”

Op maat en naar wens

“Voor ons is het bieden van maatwerkoplossingen een standaard aanpak”, zegt Erick Elbersen, projectadviseur bij WSM. “Al het meubilair dat wij verkopen, produceren wij op maat en naar de wensen van onze opdrachtgever. Het is dus geen extra inspanning om op scholen langs te gaan en in samenspraak met de schoolleiding of de leerkrachten te bepalen hoe de keukenblokjes in de lokalen eruit moeten zien. Afmetingen en kleuren kunnen per lokaal worden aangepast, mits we dat vooraf weten.” Alle keukenblokken zijn gemaakt van berkenmultiplex met een HPL (high pressure laminaat) afwerklaag. De HPL-laag is in praktisch elke kleur leverbaar.

Verder onderscheidt WSM zich door de robuuste scharnieren en de sterke laden in de keukenblokjes. “Een volwassen man kan op een open deurtje gaan zitten en dan is er niets aan de hand. Daarom kunnen wij ook tien jaar garantie geven op ons meubilair. De kwaliteit moet optimaal zijn, maar dat geldt ook voor onze werkwijze. Wij installeren met eigen montageteams. Dit zijn vakmensen die feitelijk interieurbouwers zijn. Dat betekent dat zij oog hebben voor details. Als bij vervanging van een oude keuken bijvoorbeeld de vloerbekleding, de plinten of de wandbekleding niet meer precies aansluit, dan zullen zij dat zien en er een passende, esthetische oplossing voor verzinnen. Zij hebben altijd extra materiaal bij zich om een keuken echt volledig af te werken. Het kan bij ons niet zo zijn dat een klant zes weken moet wachten omdat een bepaald onderdeel niet is meegeleverd.”

Snel terugverdiend

Maatwerk is de standaard

Van Warmerdam Speciaal Meubilair (WSM) produceert al sinds 1978 maatwerkmeubilair voor intensief gebruik. Veel van hun producten vinden hun weg naar de zorgsector, zoals in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg. Maar ook het onderwijs is een interessant marktsegment omdat de keukenblokken in lokalen en lerarenkamers veel te verduren hebben. De standaard keukens van spaanplaat en kwalitatief minder sterk hang- en sluitwerk zijn eigenlijk niet geschikt voor intensief en langdurig gebruik. De hoogwaardige materialen in combinatie met de standaard tien jaar garantie die WSM geeft, zorgen er voor dat scholen die een lange termijn visie hanteren de meerkosten van de WSM-producten dubbel en dwars terugverdienen. Meer informatie op www.wsm.nl.

“Natuurlijk hangt er een hoger prijskaartje aan de producten van WSM”, beaamt De Stefano. “Maar die hogere kostprijs, die overigens circa 40 procent hoger ligt dan de standaard keukenblokjes van de bekende leveranciers, verdienen we dubbel en dwars terug. Allereerst gaan de keukens van WSM twee tot drie keer zo lang mee. Maar zeker zo belangrijk is dat we geen onderhoud meer aan de keukens hebben. En omdat we in de wijze van afwerking, kleur en maatvoering zo veel vrijheid hebben, zien we ook veel tevreden gezichten bij leerkrachten en ouders. Voor ons is dit een duidelijk voorbeeld waarbij  investeren in kwaliteit loont.”

Dat WSM de flexibiliteit heeft om alleen in schoolvakanties de keukens te plaatsen, is voor De Stefano een belangrijke eis, maar ook dat zij hem vergaand ontzorgen. “Zodra wij een opdracht krijgen, zorgen wij zelf voor de voortgang van het hele proces”, zegt Elbersen. “Wij nemen contact op met de school, bespreken op de desbetreffende school alle wensen, leggen ons voorstel aan hen voor en vervolgens plannen en coördineren wij zelf het verwijderen van de oude keuken en het plaatsen van de nieuwe. Als we klaar zijn, ligt het lokaal er weer keurig netjes bij.” Voor De Stefano is dit minstens zo belangrijk, evenals de terugkoppeling die WSM hem geeft. “Zij laten me weten hoe de plaatsing is verlopen, hoe zij het contact met de school hebben ervaren en meer van dat soort zaken. En als ik ze een mailtje stuur met een vraag, krijg ik snel een reactie. In een samenwerking zoals met WSM komt veel vertrouwen kijken. We werken met open begrotingen, waarbij ik kritisch blijf kijken of kosten voor bijvoorbeeld demontage of plaatsing niet uit de pas lopen met de tarieven van anderen in de markt.”

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Van Warmerdam Speciaal Meubilair

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave