De Haagse Scholen kiest keukens van Van Warmerdam: “Gebruiksvriendelijk, stevig, duurzaam en nog mooi ook”

E-mailadres Afdrukken

Pantry’s en keukens in scholen worden intensief gebruikt. Kiezen voor duurzaamheid en kwaliteit loont dan ook op de lange termijn. Vandaar dat stichting De Haagse Scholen (DHS) uit Den Haag al jaren zaken doet met Van Warmerdam Speciaal Meubilair. Onlangs lieten ze nog vier pantry’s en drie keukens plaatsen in de geheel gerenoveerde openbare school De Vlierboom.

Kinderopvang 2Samen


In het schoolgebouw van De Vlierboom in Den Haag is ook kinderopvang 2Samen gevestigd. In enkele ruime klaslokalen vangen zij overdag kinderen op. Toen het schoolgebouw gerenoveerd werd, besloot ook 2Samen om keukens van Van Warmerdam te laten plaatsen. “We zijn er enorm op vooruit gegaan”, stelt Paula van Voskuilen van 2Samen. “Waar we voorheen een ouderwetse keuken hadden met weinig mogelijkheden, hebben we nu een mooie, nieuwe keuken met inductieplaat en vaatwasser. Heel handig, want nu kunnen we kookworkshops geven aan de kinderen. Dat is leuk en leerzaam.”


De Haagse Scholen is een stichting voor openbaar basis- en speciaal onderwijs in Den Haag en bestaat ruim vijf jaar. Sindsdien heeft de stichting 54 scholen in eigen beheer. 45 Scholen voor basisonderwijs en 9 scholen voor speciaal en zeer speciaal onderwijs, verspreid over de hele stad. De afgelopen jaren zijn er binnen diverse scholen van DHS de nodige pantry’s en keukens vervangen, telkens door Van Warmerdam. Het bedrijf is dan ook gespecialiseerd in het maken en plaatsen van maatwerk keukens en pantry’s.

“In een schoolgebouw wordt intensief geleefd, dat stelt hoge eisen aan het meubilair”, vertelt Erick Elbersen, projectadviseur bij Van Warmerdam. “Wij gebruiken uitsluitend materialen en onderdelen van de beste kwaliteit. Het resultaat is oerdegelijk en onderhoudsvrij maatwerk meubilair, geschikt voor intensief gebruik. Als basismateriaal gebruiken wij berken multiplex voorzien van een slijtvaste toplaag. De meubels zijn daardoor onderhoudsvrij en voldoen aan alle eisen op het gebied van vormgeving, functionaliteit, degelijkheid, hygiëne (HACCP) en veiligheid.”

Maatwerk
De afgelopen jaren plaatste Van Warmerdam al in zeker twintig DHS-scholen keukenblokken en pantry’s. “Het plaatsen van keukens en pantry’s in oude schoolgebouwen is echt maatwerk, je loopt altijd wel tegen onvoorziene zaken aan”, vertelt Elbersen. “Daar moet je vervolgens adequaat op inspelen, want er zit vaak tijdsdruk op een project. De kinderen moeten na de vakantie wel weer naar school kunnen natuurlijk. Gelukkig hebben wij hier de nodige ervaring mee, het onderwijs is voor ons echt bekend terrein.”

In De Vlierboom plaatste het bedrijf vier pantry’s in de lokalen van de onderbouw en drie keukens, één in de lerarenkamer en twee in de lokalen van kinderopvang 2Samen. Sonja Koemans, facilitair adviseur binnen DHS, is zeer te spreken over de nieuwe pantry’s en keukens. “Gebruiksvriendelijk, stevig, duurzaam en nog mooi ook. Dat laatste is niet onbelangrijk aangezien ouders steeds meer letten op het uiterlijk en de uitstraling van een school.”

Technische ondersteuning
Bij het opstellen van de offerte voor de keukens en pantry’s maakt DHS gebruik van de diensten van bouw- en projectmanagementbureau Leenders en Van Zijderveld. “Zij bieden technische ondersteuning aan onze facilitair medewerkers en houden de meerjarenonderhoudsplannen (MOP) bij. In de MOP staat precies wanneer de keukens van een schoolgebouw vervangen moeten worden. Op de locatie Vlierboom hadden we een grootschalige renovatie en dus werden de keukens ook meteen vervangen. Bart van Zijderveld heeft hiervoor de technische omschrijving gemaakt en de offerteaanvraag opgesteld.”

Van Zijderveld: “De stichting DHS bestaat nu vijf jaar, sindsdien heeft de stichting de gebouwen pas in eigen beheer. Dat betekende dat ze vanuit het niets opeens al het onderhoud moesten regelen voor ongeveer 80 schoolgebouwen. Daar zitten gebouwen bij uit 1908, maar ook nieuwbouw en alles wat daar tussenin zit. Het was dus een hele klus om dat allemaal goed in kaart te brengen en plannen op te stellen voor vervanging, renovatie enz.”

Inhaalslag
De meeste keukens en pantry’s in de scholen van DHS waren volgens Van Zijderveld nog van spaanplaat. “In sommige gevallen vielen de schroeven er bij wijze van spreken uit. Vele waren aan vervanging toe. De eerste jaren hebben we dan ook een inhaalslag gemaakt en relatief veel keukens en pantry’s vervangen. We hebben daarbij heel bewust gekozen voor kwalitatief goede, duurzame keukens en pantry’s die tegen een stootje kunnen. Keukens van multiplex met roestvrijstalen scharnieren. Daar zit een kostenplaatje aan vast, maar wat je meer uitgeeft, verdien je uiteindelijk terug in de levensduur.” Sonja Koemans vult aan: “Maar we wilden wel mooie keukens. De uitstraling van een schoolgebouw is tegenwoordig heel belangrijk. Een goed gebouw en goede faciliteiten levert simpelweg meer leerlingen op.”  

Van Zijderveld: “We zijn na een oriëntatie van de markt vier jaar geleden uitgekomen bij Van Warmerdam. Zij kunnen precies leveren wat wij willen, namelijk maatwerk. En we hebben er geen omkijken naar, want ze nemen al het werk uit handen. Dat is wel zo prettig als je 80 schoolgebouwen in beheer hebt.”

Ontzorgen
Elbersen: “Het ontzorgen van de klant wordt steeds belangrijker. Je moet niet alleen een goed product leveren, maar ook goede adviezen geven, pro-actief meedenken en goede service bieden. Het voordeel van onze keukens is daarbij dat ze niet tot nauwelijks onderhouden hoeven te worden. Daar zijn ze echt op ontworpen. En ze gaan lang mee. De levensduur van een gewone keuken of pantry in een schoolgebouw is normaal gesproken tussen de vijf en tien jaar. Onze keukens gaan zeker 25 tot 30 jaar mee. We geven niet voor niets tien jaar garantie.”

“In de afgelopen vier jaar hebben we in twintig DHS-scholen gemiddeld twaalf keukenblokken of pantry’s geplaatst. Voor één school hebben we ongeveer een week nodig. Dan heb ik het over gemiddeld veertien pantry’s in de lokalen en een keuken in de lerarenkamer.”

In De Vlierboom werd gekozen voor witte keukens, een keuze van de architect. Maar bij vervanging van een oude pantry of keuken kiest de school normaliter zelf. Van Zijderveld: “Een school kan er ook voor kiezen om een extra keukenblok te laten plaatsen, maar dat is dan wel voor rekening van de school zelf.”
“In principe kunnen wij alles leveren in elke gewenste kleur”, stelt Elbersen. “Onze producten zijn daarbij heel flexibel en kunnen altijd later worden aangepast. Geen overbodige luxe in een branche waar in korte tijd vaak veel verandert.”

Van Warmerdam
Van Warmerdam Speciaal Meubilair BV -kortweg WSM- maakt sinds 1978 maatwerkmeubels voor zeer intensief gebruik. Of het nu gaat om keukens, pantry’s, kasten, in hoogte verstelbaar (keuken)meubilair of een receptiebalie: WSM fabriceert ze. De meubels zijn zo degelijk, dat ze zelfs bij zeer intensief gebruik vele jaren meegaan. Van Warmerdam levert vooral producten aan de zorg en het onderwijs.
 

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Van Warmerdam Speciaal Meubilair

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave