Sport- en fitnessruimtes

Inrichting - Sport- en fitnessruimtes

Cees Klaassen, directeur KVLO: “Wij hebben nog steeds hetzelfde maatschappelijke ideaal: kinderen op een goede manier leren bewegen”

Cees Klaassen, directeur KVLO: “Wij hebben nog steeds hetzelfde maatschappelijke ideaal: kinderen op een goede manier leren bewegen”

In 1862 is de Koninklijke Vakvereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) opgericht. Volgend jaar   wordt het 150-jarig jubileum gevierd. Na al die tijd heeft de vereniging nog steeds hetzelfde ideaal: het   bevorderen van bewegingsonderwijs voor kinderen. Directeur Cees Klaassen: “150 jaar geleden werd de vereniging opgericht om de kennis over   bewegingsonderwijs te ontwikkelen. Tegenwoordig vinden we lichamelijke opvoeding belangrijk in relatie met gezondheid en de verbinding met sport. En nog steeds benadrukken wij de noodzaak dat gymles op een goede manier gegeven   wordt, door een vakleerkracht.”

 
Inrichting - Sport- en fitnessruimtes

Jan Rijpstra, KVLO: "Ook bij de inrichting en bouw van accommodaties willen we een rol spelen"

Het bewegingsonderwijs moet zelf initiatieven nemen en een grotere rol voor zich opeisen in Nederland. Onderwerpen als gezondheid en EHBO kunnen op scholen prima door vakleerkrachten lichamelijke opvoeding worden behandeld, sportaccommodaties kunnen efficiënter worden gebruikt, zeker als scholen verbindingen zoeken met sportverenigingen. Dat vindt Jan Rijpstra, sinds mei voorzitter van de KVLO, de vakvereniging voor leraren lichamelijke opvoeding. “Maar de basis is de kwaliteit van de lessen, de leerkracht en de accommodaties. Als we dat niet eerst goed regelen kunnen we nog zulke mooie plannen schrijven over het kweken en begeleiden van Olympische kampioenen, maar dan komen we geen stap verder.”

Inrichting - Sport- en fitnessruimtes

kick off 'Sport Lokaal Samen': Onderwijs en sport moeten samenwerken om kinderen te laten bewegen

Goede samenwerking tussen sport- en onderwijsorganisaties is een voorwaarde voor een stimulerend lokaal sportbeleid. Met de handreiking ‘Sport Lokaal Samen’ in de hand gaan negentien Nederlandse gemeenten met lokale sport- en onderwijspartners én andere betrokken partijen aan de slag om deze samenwerking te versterken om zodoende meer kinderen aan het bewegen te krijgen.

Inrichting - Sport- en fitnessruimtes

Akoestiek in sporthal vaak aanleiding voor gehoorschade van leraren lichamelijke opvoeding

Eind 2008 verschenen er artikelen in de landelijke pers waarin te lezen was dat leraren lichamelijke opvoeding hun werkgevers met succes aanklaagden in verband met opgelopen gehoorschade als gevolg van het werken in een akoestisch slechte omgeving. Gehoorschade is niet het enige probleem. Hoofdpijn, chronische vermoeidheid, slaapproblemen en stemproblemen zijn andere regelmatig voorkomende klachten. De afgelopen maanden is er in de diverse vakbladen aandacht besteed aan deze problematiek. Wat is de stand van zaken?

Inrichting - Sport- en fitnessruimtes

Peter Nooitgedagt, Eduvier: "Ga bij de bouw van een sportvoorziening uit van de gebruiker"

Scholen moeten meer het heft in eigen handen nemen als ze een sportaccommodatie gaan bouwen. Vooraf goed nadenken wie er van de gymzalen gebruik gaan maken, op welke manier er onderwijs gegeven zal worden en daarvan een vertaling maken naar de inrichting. Dan krijg je een functioneel betere gymzaal en voorkom je dat het bouwbudget wordt overschreden. Dat zegt Peter Nooitgedagt, directeur van Eduvier Onderwijsgroep uit Lelystad. “De inrichting van een gymzaal heeft consequenties voor de constructie van de zaal. Als je eerst een zaal neerzet en dan pas bepaalt welke inrichting er in komt zal de aannemer meerwerk moeten doen. Dat kost altijd extra geld.”

Inrichting - Sport- en fitnessruimtes

Jan Broeken, directeur IT-Workz: "Met E-Fitzone halen we de sport weer terug in de school"

ROC West Brabant heeft in Bergen op Zoom de eerste fitnessruimte geopend waar sportieve activiteiten worden gecombineerd met interactieve computerspellen. Jan Broeken (foto links) en Henk Voermans van ict-dienstverlener IT-Workz van ROC West Brabant zien de opening van de E-Fitzone als een eerste stap van een veel breder concept. Ze zijn bezig een competitiemodule en een lifestylemodule te ontwikkelen, die uiteindelijk moeten evolueren naar een fysiek portfolio. “Het gaat er dus niet alleen om zoveel mogelijk scholen te voorzien van E-fitzones, maar om die competitiemodule en lifestylemodule in te bedden in het onderwijsprogramma.”

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave