“LIAG Architecten kiest voor de vloeren van Eputan in het Schravelant Lyceum in Schiedam”

E-mailadres Afdrukken

Net als in vele andere scholen in Nederland liggen in het Schravelant Lyceum in Schiedam, bij de realisering van hun nieuwe schoolgebouw, sport- en gietvloeren van Eputan. In augustus werd het nieuwe gebouw opgeleverd. Reinier van de Pol, verkoopleider bij Eputan Kunststoftechniek, vertelt niet zonder trots dat LIAG Architecten met het Schravelant Lyceum het predikaat energiezuinigste school van Nederland heeft verworven en dat zij daaraan een bijdrage hebben mogen leveren.


"We hebben in het Schravelant Lyceum twee sportvloeren gelegd en de kunststofvloeren (gietvloeren) voor de entree, de sanitaire ruimtes en de lockerruimtes. Hierbij hebben we vanaf het allereerste begin, vanaf de ontwerpfase, meegedacht met de opdrachtgever, LIAG Architecten en de aannemer. We zaten letterlijk met de architect aan tafel en maakten vervolgens de vertaalslag naar de praktijk. Dat doen wij bij alle nieuwbouwprojecten omdat je op die manier tot de beste resultaten komt."

Het produceren en leggen van de vloeren doet Eputan geheel in eigen beheer en met eigen mensen. "We produceren en leggen alles zelf. We hebben een eigen productlijn ontwikkeld met kunststoffen zoals epoxy’s en polyurethanen. Van huis uit zijn we leverancier van sportvloeren, daar zijn we in 1991 mee begonnen. In de loop der jaren zijn daar echter kunststofvloeren, de zogenoemde gietvloeren, bijgekomen.  Allereerst voornamelijk voor de kleedruimtes, maar langzaamaan is dat uitgebreid en nu hebben we een hele range aan kunststofvloeren voor onder andere aula’s, entrees, sanitaire ruimtes en klaslokalen."

Eputan levert door het hele land aan basisscholen, middelbare scholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Vaak gaat het hierbij om een combinatie van sportvloeren en gietvloeren. Naast scholen is ook de industrie een belangrijke opdrachtgever voor het bedrijf. "Daar worden natuurlijk andere, strengere eisen aan vloeren gesteld qua vloeistofdichtheid, slijtvastheid en onderhoudsvriendelijkheid. Dat levert ons een enorme knowhow op. Die kennis passen we vervolgens ook toe in de decoratieve sfeer, zoals hier op het Schravelant Lyceum."

Eisen NOC*NSF
Het leggen van een sportvloer is volgens Van de Pol een heel ander verhaal dan het leggen van een gietvloer. "Er worden natuurlijk andere eisen gesteld aan een sportvloer dan aan een vloer in de gangen of de entree. De sportvloer moet bijvoorbeeld een goede schokabsorptie hebben, moet meer comfort bieden en slijtvast zijn. Hele specifieke eisen. We moeten ons daarbij houden aan de eisen die het NOC*NSF stelt. Alle sportvloeren worden dan ook door het NOC*NSF gecertificeerd. De materialen worden in Papendal getest en de vloeren worden vervolgens in de praktijk gekeurd."
 

De sportvloer moet bijvoorbeeld een goede schokabsorptie hebben om blessures te voorkomen, moet meer comfort bieden en slijtvast zijn. De sportvloeren in het Schravelant Lyceum voldoen aan deze eisen van het NOC*NSF.

Rubber is in de meeste gevallen de basis voor de sportvloer op school. Dat is de zogenoemde absorptielaag. "Je ziet dat de eisen aan sportvloeren de afgelopen decennia zijn veranderd. Waar deze vloeren vroeger een onderlaag hadden van 5 tot 7 millimeter, hebben de vloeren tegenwoordig in bijna alle gevallen een onderlaag van minimaal 9 millimeter (klasse 2 NOC*NSF). Hierdoor is er een kleinere kans op blessures en het zorgt voor meer comfort."

Multifunctioneel
Steeds meer scholen vragen om multifunctionele sportvloeren. "Er moeten ook feesten en bijeenkomsten op gehouden kunnen worden." Daarnaast zijn de milieueisen die aan vloeren worden gesteld ook strenger geworden. "Sinds 2009 moeten alle vloeren afgewerkt worden met een watergedragen coating. Dat betekent simpel gesteld dat de lagen waaruit de vloeren zijn opgebouwd geen enkele schadelijke stoffen meer mogen uitstoten."

Een sportvloer gaat onder normale omstandigheden minstens dertig jaar mee. "Maar dan moet de toplaag wel een keer vervangen worden. Meestal na een jaar of vijftien." De kunststofvloeren gaan een stuk langer mee. "Gietvloeren zijn harder, daar worden andere eisen aan gesteld. Die hebben geen schokabsorptie, maar zijn bestand tegen intensief loopverkeer. Zeker de vloer in een entree heeft natuurlijk veel te lijden. Bij deze vloeren moet de toplaag na verloop van tijd ook eens opgefrist worden." Het onderhoud van de vloeren is volgens Van de Pol heel simpel. "De vloer moet zo veel mogelijk zandvrij gehouden worden en eens in de zoveel tijd moet je er met een schrobzuigmachine overheen."

Meerlaagse coating

Door de constructie van de trap hebben we gekozen voor een meerlaagse coating om te zorgen voor voldoende body en toch de uitstraling van een gietvloer te krijgen. Daarbij is duidelijk gekeken naar het veiligheidsaspect.

Ondanks de jaren ervaring die ze bij Eputan hebben, wordt het bedrijf toch nog wel eens voor een uitdaging gesteld. Zoals bij de grote trap in de entreehal van het Schravelant Lyceum. "De trap stelde ons voor een probleem. Daar konden we vanwege de constructie niet de techniek van gietvloeren voor gebruiken. We hebben daarom gekozen voor een meerlaagse coating om te zorgen voor voldoende body en toch de uitstraling van een gietvloer. We hebben daarbij ook heel duidelijk gekeken naar het veiligheidsaspect. De architect wilde de trap in één egale kleur. We hebben nadrukkelijk geadviseerd om de randjes van de traptreden in een iets andere kleur te maken, zodat duidelijk is waar de traptreden eindigen. Doe je dat niet, dan kunnen er vervelende ongelukken gebeuren."

Eputan levert voornamelijk vloeren bij nieuwbouw, maar het bedrijf kan ook bij renovatieprojecten vloeren toepassen. "We kunnen vrij gemakkelijk over tegelvloeren een kunststofvloer leggen. De tegelvloer vormt dan de basis zodat er ook geen sloopkosten zijn. De kunststoflaag is maar een paar millimeter dik, waardoor er ook geen problemen zijn met de deuren."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinier van de Pol.
Eputan Kunststoftechniek B.V. |  0183-354700 | reinier@eputan.nl | www.eputan.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave