Bolidtop® 700 College: speciaal voor onderwijsgebouwen

E-mailadres Afdrukken

Een vloer waar elke dag duizend leerlingen op lopen moet slijtvast en onderhoudsvriendelijk zijn. Bovendien moet de hygiëne gewaarborgd zijn. De Bolidtop® 700 College biedt het allemaal. De vloer is speciaal ontwikkeld voor onderwijs gebouwen. Reden voor het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel om voor haar nieuwe gebouw met Bolidt in zee te gaan.


De nieuwbouw van een school is vaak een lang traject. Voordat de bouw van start kan gaan, moet eerst de politiek toestemming geven. Vervolgens gaat er veel tijd zitten in het opstellen van een uitgebreid programma van eisen. In het geval van de nieuwbouw van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel (1.050 leerlingen) was dit niet anders, vertelt Rob Schemkes, plaatsvervangend rector van de school. “We hebben uitgebreid de tijd genomen om na te denken over de school die we voor ogen hadden. Het karakter en de identiteit van onze school moest terugkomen in het nieuwe gebouw. Wij wilden onze leerlingen een veilige omgeving bieden. Daarnaast moest het een duurzaam, transparant en onderhoudsvriendelijk gebouw zijn. En natuurlijk wilden we dat het vooral een prettige school werd om in te verblijven.”

Visie van school vertaald naar gebouw
Volgens Richelle de Jong, partner van architectenbureau DP6 dat voor het ontwerp van het Krimpenerwaard College tekende, is de visie van de school vertaald naar het gebouw. “Het Krimpenerwaard College staat voor ‘houvast bieden, ruimte laten en samen leren’. In het gebouw zie je dit aan de vleugels met de lokalen die de mediatheek en de aula omarmen. De verschillende onderdelen van de school, brugklas, mavo, havo en vwo, hebben elk hun eigen thuishaven. Hier kunnen leerlingen tijdens tussenuren rustig een boek lezen en studeren. Verder stimuleert de ruimtelijkheid en transparantie van het gebouw de ontmoeting tussen leerlingen en docenten.”

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe school is de vloer: die moet tegen een stootje kunnen en gemakkelijk schoon te maken zijn. Tijdens de ontwikkeling van het gebouw kreeg Schemkes van de bouwadviseur HEVO te horen dat een Bolidt vloer een mooie optie zou zijn. Om precies te zijn een Bolidtop® 700 College. Schemkes: “Wij zagen daar wel wat in, omdat dit een onderhoudsarme vloer is die ook nog eens veel slijtvaster is dan andere vloeren. Wij zijn op een andere school gaan kijken en vonden de vloer meteen prachtig. Ik denk dat het een van onze beste beslissingen geweest om uiteindelijk ook daadwerkelijk voor Bolidt te kiezen. Ik heb hoge verwachtingen als het gaat om de slijtvastheid en onderhoudsvriendelijkheid van de vloer. We hebben dit overigens ook met Bolidt besproken. Ons is verzekerd dat we de eerste tien à vijftien jaar geen groot onderhoud aan de vloer hoeven te plegen.”

Vloer blijft heel lang mooi
Architectenbureau DP6 werkt al langer samen met Bolidt en heeft de Bolidtop® 700 College al in verschillende scholen toegepast. “Onze ervaring is dat de Bolidtop® 700 College zeer slijtvast is en heel lang mooi blijft. Je ziet het ook op het Krimpenerwaard College: de school is al een tijdje in gebruik, maar de vloer ziet er nog als nieuw uit. Bolidt heeft veel ervaring in het ontwikkelen van zwaar te belasten vloeren voor de industrie. Met deze kennis en ervaring hebben zij een serie vloeren bedacht voor het onderwijs. Dat maakt de vloeren ijzersterk. In de loop der tijd zijn er ook steeds meer kleuren ontwikkeld.”

Het Krimpenerwaard College koos voor een lichte kleur die het schoolgebouw een frisse uitstraling geeft. De centrale mediatheek werd voorzien van een groen vloervlak. Het is volgens De Jong “een soort vloerkleed” waarmee een aparte plek is gecreëerd.

Geen vuiligheid in naden
Rutger van den Bosch, hoofd facilitaire zaken van het Krimpenerwaard College is “heel erg blij” met de vloer. “Het is een fijne vloer waar iedere dag duizenden voetjes op lopen en die relatief onderhoudsvrij en gemakkelijk schoon te houden is. De vloer in ons oude gebouw moest elk jaar opnieuw worden gestript en in de was gezet. Aan onze nieuwe vloer hoeven we voorlopig geen groot onderhoud te plegen. Ook wat hygiëne betreft zijn we er in ons nieuwe gebouw op vooruitgegaan. Op de lichte kleur waar wij voor gekozen hebben, zie je de vervuiling iets beter, maar dat dwingt ons juist weer om de vloer regelmatig schoon te maken. Dat komt de hygiëne ten goede. Een groot voordeel is ook dat de Bolidt vloer naadloos is. Daardoor ontstaat er geen vuiligheid in naden. Verder hebben wij in de kleedkamers en de sanitaire ruimtes gekozen voor holplinten. Deze ruimtes zijn hierdoor snel schoon te maken en er verdwijnt geen viezigheid tussen wanden. De holplinten zijn door Bolidt handmatig aangebracht en zien er fantastisch uit. Op onze school geen vieze hoekjes meer.”

Vloer wordt niet glad
Een ander voordeel van de Bolidtop® 700 College is dat de toplaag vrij stroef is. Voor de teken- en technieklokalen koos Krimpenerwaard College nog wel voor een extra stroeve variant. Van den Bosch: “Bij handenarbeid wordt gezaagd en valt er zaagsel op de vloer. Maar de vloer wordt niet glad en de leerlingen kunnen veilig bewegen. Ondanks de stroefheid is de vloer goed schoon te maken met een zachte bezem.”

Ook volgens Van den Bosch is de slijtvastheid van de Bolidtop® 700 College in orde. “Mijn eerste indruk is dat de vloer uitermate geschikt is voor veel loopverkeer. Deze vloer kan absoluut tegen een stootje.”

Meer informatie is te vinden op www.bolidt.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave