Schoonmaak

Schoonmaakbedrijven

In gesprek tot grote hoogte reiken

In gesprek tot grote hoogte reiken

Na iedere aanbesteding kunnen schoonmakers een nieuwe werkgever krijgen en toch op dezelfde plek werken. In die nieuwe arbeidsrelatie moeten zowel schoonmaakmedewerkers, hun nieuwe werkgever én de opdrachtgever investeren. Bij UvA heeft deze samenwerking door gesprekken, geduld, duidelijkheid en een open houding geleid tot een aansprekend succes waarin schoonmakers en hun werkgever nader tot elkaar kwamen.

 
Schoonmaakbedrijven

Eigen schoonmaakbedrijf

Om meer grip te krijgen op het schoonmaakwerk richtte Stichting Fluenta in 2011 een eigen facilitair bedrijf op. En dat bevalt goed, zeggen betrokkenen.

Schoonmaakadvies

Haal de toiletten uit de taboe sfeer

Van kleine kleutertoiletjes tot rijen met hokjes op de hogeschool, veel leerlingen vinden schoolwc’s vies. Waarom is het zo moeilijk de toiletten schoon te houden en wat is eraan te doen? Toiletprof Johan Molenbroek van de TU Delft en industrieel ontwerper Renate de Bruin vinden het tijd om het taboe te doorbreken.  

Afvalbeheer

Willem de Vos, bestuurder Christelijk Lyceum Veenendaal: "We stimuleren het bewust scheiden van afval"

Het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) is een open en serieuze christelijke scholengemeenschap waar ruimte is voor alle leerlingen, ongeacht hun levensbeschouwelijke achtergrond. Willem de Vos: “Dit uitgangspunt geeft ons de inspiratie om een school te zijn voor een pluriforme doelgroep van 2152 scholieren, verspreid over vmbo, havo en vwo/gymnasium. Wij vragen respect voor onze uitgangspunten en de omgang met elkaar. 'Burgerschap en integratie' is niet voor niets een belangrijk maatschappelijk thema. Daar hoort milieubewustzijn ook bij.”

Schoonmaakadvies

Vera Kramer, directeur RKBS De Hoeksteen: “Probiotische schoonmaakmiddelen zijn een veilige oplossing voor onze toiletgroepen”

Stichting Agora voert het bevoegd gezag over 25 basisscholen in de Zaanstreek, waar bijzonder onderwijs wordt gegeven, gevoed vanuit de levensbeschouwing die de scholen hebben. Ook de omgeving waarin de kinderen les krijgen krijgt alle prioriteit. Vera Kramer, directeur van De Hoeksteen in Krommenie, één van de basisscholen vallend onder Stichting Agora: “Een penetrante urinelucht in de toiletgroepen in openbare ruimten, waarvan kinderen, ouders en personeel gebruik maken, is niet meer van deze tijd.”

Schoonmaakadvies

Schoonmaak inbesteden of toch uitbesteden?

“Hoe zorg je ervoor dat het schoolgebouw wordt schoongemaakt zoals is afgesproken?”
Schoonmaken op scholen is een vak apart, om over het aanbesteden van de schoonmaak nog maar te zwijgen. Steeds meer scholen worstelen met de vraag hoe dit het beste geregeld kan worden. In een ronde tafelgesprek discussiëren schoolbesturen over welke contractvormen het meest ideaal zijn en wie verantwoordelijk moet zijn voor toezicht en controle. De verschillen van mening hierover maakten de discussie alleen maar interessant.

Schoonmaakbedrijven

PCO Gelderse Vallei heeft frisse, schone en hygiënische scholen dankzij eigen facilitair schoonmaakbedrijf

Meer controle, meer regie en daardoor meer kwaliteit. Sinds stichting PCO Gelderse Vallei de schoonmaak heeft ondergebracht in een speciaal hiervoor opgericht facilitair bedrijf is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan. “Het is een zeer goede beslissing geweest dat we een eigen facilitair bedrijf hebben gestart voor de schoonmaak”, zegt Martin van den Brink, directeur van de Gelderse stichting. “We zouden niet anders meer willen.”

Afvalbeheer

Jan Meere, directeur facilitair bedrijf Horizon College: “Afval scheiden bij de bron heeft een positief effect op de exploitatie”

In onze wegwerpmaatschappij is afvalbeheer één van de onderwerpen waarop vanuit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen op meerdere vlakken veel winst valt te behalen. Bij het Horizon College is men daar sinds een aantal jaren serieus mee bezig. Jan Meere, directeur facilitair bedrijf, was binnen het Facilitair Samenwerkingsverband ROC's (FSR) één van de trekkers op het vakgebied duurzaamheid en betrokken bij de ontwikkeling van een gedragscode en een kwaliteitsscan. Het Horizon College werkt zelf met succes aan reductie van de hoeveelheid afval en aan afvalscheiding bij de bron. “Investeringen in afvalbeheer en energiemanagement lonen maar hebben wel een bepaalde terugverdientijd.”

Schoonmaakadvies

Marjan Hamerling, S-Line Products: “Met ons 'groene' serviceconcept kunnen wij scholen ontzorgen bij de inkoop”

Advies, begeleiding, scholing en training plus een goede monitoring van de gang van zaken. Niet direct activiteiten die je zou verwachten bij een groothandel in schoonmaakartikelen en disposables. Maar het past in de duurzame visie volgens Marjan Hamerling van S-Line Products. Wij zijn een service gerichte groothandel op het gebied van 'groene' schoonmaak-artikelen en disposables.

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave