Marjan Hamerling, S-Line Products: “Met ons 'groene' serviceconcept kunnen wij scholen ontzorgen bij de inkoop”

E-mailadres Afdrukken

Advies, begeleiding, scholing en training plus een goede monitoring van de gang van zaken. Niet direct activiteiten die je zou verwachten bij een groothandel in schoonmaakartikelen en disposables. Maar het past in de duurzame visie volgens Marjan Hamerling van S-Line Products. Wij zijn een service gerichte groothandel op het gebied van 'groene' schoonmaak-artikelen en disposables.

S-Line Products heeft in de ruim twee jaar dat het bedrijf bestaat een grote klantenkring opgebouwd in de horeca, recreatie, instellingen, catering, hotels en scholen. Met alle grote aanbieders van schoonmaakmiddelen, -materialen, -machines en disposables, zoals Tana Werner & Mertz, Duni Benelux, Euro Products, Vendor, Dyson Airblade, Unger, Greenspeed, Vileda, Diversey en Ecolab zijn er dealerschappen. De webshop bevat ruim 3.000 producten. De focus ligt op duurzaamheid en oog voor het milieu, zowel in assortiment als in de bedrijfsvoering. “In het eerste gesprek met de klant wordt duidelijk gefilterd wat de klant wenst, daarbij geven wij de mogelijkheden van de duurzame producten aan. Die producten zijn beslist niet duurder dan conventionele producten, werken net zo goed en zijn beter voor onze leefomgeving.

De duurzame producten moeten alleen wel voorzien zijn van de juiste onderbouwing van certificaten en informatie, want hoeveel procent verdwijnt na 28 dagen in het oppervlaktewater? Wat blijft er aan reststoffen over? Is de verpakking recyclebaar? Want alles wat wij zeggen moet onderbouwd en opvraagbaar zijn.”

Keukenreiniging in scholen

Onderwijscatering vraagt om specialisatie. Bij onderwijsspecialist Cormet Campuscatering zorgt S-Line Products er op ruim 150 locaties voor dat de hygiëne in de keukens en restaurants op een duurzame manier wordt opgezet. Dat begint met een stuk aanvullende training en opleiding van de mensen die er werken. Op basis van het schoonmaakplan wordt uitgelegd met welke producten wat kan worden schoongemaakt en welke de juiste dosering is. Maar ook de te volgen procedures en de veiligheid komen uitgebreid aan bod. “Wij zorgen voor een complete voorziening van het HACCP-plan voor de schoonmaak van de keuken, inclusief de benodigde veiligheidsbladen en productinformatiebladen. Daarmee bieden wij een compleet duurzaam en verantwoord concept.”

Als de opleiding en trainingen zijn voltooid kan de catering aan de slag. Maar de service gaat verder. S-Line Products denkt met de cateraar mee, door de korte lijn op directieniveau, kan er ook snel geschakeld worden. Altijd uitgaande van ook bij Cormet Campuscatering aanwezige duurzame visie. Daarom is er enkele keren per jaar contact om te kijken of alles naar wens verloopt. Via de webshop kunnen de klanten per locatie hun producten bestellen door middel van een bestellijst op maat. Zodra men inlogt worden alleen de producten getoond die ze mogen gebruiken en kan eenvoudig worden geselecteerd welke producten ze geleverd willen hebben. “Scholen hoeven dus niet tussen al die 3.000 artikelen het juiste product op te zoeken. De webshop is dus echt een aanvulling op de service die de klant mag verwachten. Desondanks controleren we vanuit de binnendienst altijd of de bestellingen wel kloppen. Dat hoort bij ontzorgen. Binnenkort breiden we de webshop uit met een module die het budget bewaakt. Dan geven klanten dus niet meer uit dan er vooraf wordt afgesproken.”

Partner van Cormet Onderwijscatering

Illustratief voor het succes van de visie en werkwijze van S-Line Products is dat Cormet Campuscatering, de grootste onderwijscateraar van Nederland, de verantwoordelijkheid voor de hygiëne in de keukens bij het bedrijf van Marjan Hamerling heeft ondergebracht. “Het hele pakket schoonmaak, HACCP, werkplan, etc. is onze verantwoordelijkheid. Wij zorgen er mede voor dat het personeel helemaal volgens de regels werkt en voldoet aan alle veiligheidsvoorzieningen, op iedere locatie. We geven trainingen aan het personeel, advies over te gebruiken producten, kortom Cormet heeft daar in de eigen organisatie geen omkijken naar. En mede door onze aanpak scoren ze bovendien goed op duurzaamheid.”

De samenwerking met een grote cateraar als Cormet biedt bovendien kansen. Beide bedrijven zijn samen bezig met de ontwikkeling van duurzame disposables. En er zijn projecten op het gebied van afvalscheiding, die samen met de scholen worden opgezet. Uiteraard is dit ook van toepassing op vele andere klanten, waar Cormet Campuscatering nog niet aanwezig is op de scholen.

Juiste dosering en biologisch afbreekbaar

Schoonmaakmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds verder doorontwikkeld. Het aantal producten is toegenomen, ze zijn steeds meer gespecialiseerd, maar het milieu wordt ook minder belast en als ze op een goede manier worden gebruikt voldoen die producten uitstekend. Maar als er geen duidelijke uitleg wordt gegeven, zal het optimaal werken met de producten minder resultaat opleveren, maar dit geldt voor alle middelen en materialen die in de branches worden gebruikt. Met de cost in use methode kunt u op de euro berekenen wat uw product per schoonmaakbeurt kost. De producten waar S-Line Products het meest mee werkt hebben een Biologische afbreekbaarheid (OECD 302B): Eliminatie: van 100% na 28 dagen, Mineralisatie: van 73% na 28 dagen. En de ingrediënten zijn van hernieuwbare plantaardige bronnen (organische koolstof).

Op scholen wordt behalve aan het personeel ook aan de leerlingen trainingen gegeven, als een aanvulling op hun kookopleiding. “Leerlingen wordt in de opleiding onvoldoende geleerd hoe ze met de schoonmaakproducten om moeten gaan. Als ze later bij een leerbedrijf komen breekt ze dat op, want als een ondernemer ziet dat ze lekker veel van die dure schoonmaakmiddelen gebruiken wordt hij daar niet blij van. Door ervoor te zorgen dat leerlingen behalve dat ze leren koken, ook weten hoe ze met de schoonmaakproducten om moeten gaan, kunnen scholen zich daar echt in onderscheiden.”

Slimme scholen sparen geld uit

S-Line Products is in de scholen branche de totaalleverancier van schoonmaakmiddelen, hygiënepapier (toilet en handdoeken), maar ook voor schoonmaakmachines, zoals bijvoorbeeld de stofzuiger of de veegmachine. Daarom kunnen scholen zelf besluiten om de uren voor de schoonmaak aan te besteden en de inkoop van de schoonmaakmiddelen zelf doen. “Door de uren en de producten op te splitsen kunnen scholen duurzaamheideisen stellen en zelf bepalen welke producten in de organisatie worden gebruikt. De aanbesteding van het schoonmaakbedrijf is bovendien transparanter, omdat je alleen maar over de uren praat. En onderaan de streep kan opsplitsing heel slim zijn. Daar wil ik scholen wel graag bij adviseren.”

Meer informatie

S-line Products, Marjan Hamerling, 0228-544588, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , www.s-lineproducts.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave