Vera Kramer, directeur RKBS De Hoeksteen: “Probiotische schoonmaakmiddelen zijn een veilige oplossing voor onze toiletgroepen”

E-mailadres Afdrukken

Stichting Agora voert het bevoegd gezag over 25 basisscholen in de Zaanstreek, waar bijzonder onderwijs wordt gegeven, gevoed vanuit de levensbeschouwing die de scholen hebben. Ook de omgeving waarin de kinderen les krijgen krijgt alle prioriteit. Vera Kramer, directeur van De Hoeksteen in Krommenie, één van de basisscholen vallend onder Stichting Agora: “Een penetrante urinelucht in de toiletgroepen in openbare ruimten, waarvan kinderen, ouders en personeel gebruik maken, is niet meer van deze tijd.”


Het is algemeen bekend dat onderwijsinstellingen regelmatig kampen met toiletgroepen “waar een luchtje” aan zit, veroorzaakt door urine die in voegen trekt en daardoor met reguliere schoonmaakmiddelen maar niet schoon te krijgen zijn. Het vinden van een oplossing voor het stankprobleem in de toiletten van de basisscholen had absolute prioriteit. Voor de kinderen, ouders en aanverwanten, die het schoolgebouw bezoeken, is het belangrijk dat zij van een schoon toilet gebruik kunnen maken. Het is voor een school, evenals bij een ieder thuis, een visitekaartje voor de gasten.

Géén gevaarsymbolen
Via een conciërge van de Agora-groep is men in contact gekomen met NuvoClean, een groothandel in duurzame en veilige schoonmaakmiddelen. Vera Kramer: “Aan hen legden wij het stankprobleem in onze toiletgroepen voor. Met daaraan gekoppeld de vraag om het  probleem op de meest veilige en duurzame manier, die past in een omgeving waar kinderen dagelijks verblijven, op te lossen.”  

Marco Ris, algemeen directeur bij NuvoClean: “Ondanks dat het anders kan, gebruiken scholen of diens schoonmakers nog steeds agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor en bijvoorbeeld luchtverfrissers om het probleem te maskeren. Dat deze middelen nog op scholen worden gebruikt, in een omgeving waar kinderen de hele dag verblijven, is eigenlijk heel merkwaardig. Doordat wij juist goede bacteriën (probiotica) inzetten tegen de ureum-bacterie is het probleem bij De Hoeksteen snel, effectief en duurzaam opgelost, met producten zonder gevaarsymbolen”.

Hoe werken probiotica producten?
Deze reinigers bestaan uit een uitgekiende mix van veilige en goed afbreekbare oppervlakte-actieve stoffen in combinatie met goede bacteriestammen, die voor een zeer effectief schoonmaak-resultaat zorgen. Hierdoor worden 95% van de chemicaliën gereduceerd ten opzichte van de traditionele schoonmaakmiddelen. De goede bacteriestammen vermenigvuldigen zich onder de juiste condities en verdringen andere stammen die nare geurtjes veroorzaken. “Probiotica producten vallen daarom onder de categorie microbiologische reinigingsmiddelen, zijn vrij van CLP / gevaarsymbolen, en duurzamer dan de traditionele reinigers in de markt. Vrijwel overal in de natuur komen deze micro-organismen voor die van hun omgeving leven door de stoffen in de omgeving af te breken. Dit afbreken gebeurt door middel van enzymen die deze micro-organismen produceren. De enzymen worden voortdurend naar behoefte aangemaakt; is er meer vuil, dan maken de micro-organismen meer enzymen.”


 

Op onze vraag waarom probiotica producten effectiever zijn dan een synthetische producten, antwoordde Marco Ris: “Doordat de micro-organismen zichzelf continu vermenigvuldigen, is er sprake van een continue afbraak van hinderlijke stoffen. Dit waarborgt een langdurige nawerking. Het zijn de micro-organismen die hun voedselbron vinden in de biofilm. Zij gaan dus door totdat het oppervlak echt schoon is!”

Schoon maar vooral veilig
Na deze wat technische uitleg, kon Vera Kramer dit bevestigen. Op de locaties waar NuvoClean de producten levert om de toiletgroepen veilig en milieuvriendelijk schoon te maken, is de doelstelling gehaald. Nadat de schoonmakers van ICBS “De Vuurvogel” en ICBS “het Koraal” de schoonmaakwerkzaamheden uitvoerde, is het stankprobleem in de toiletgroepen van deze basisscholen, met behulp van de probiotische schoonmaakmiddelen binnen twee weken verholpen. “Kinderen, ouders en personeel kunnen weer naar het toilet gaan, zonder de penetrante urinelucht die daar normaal gesproken hing.”

Even belangrijk als het schoonmaakresultaat vindt Vera Kramer de kostenreductie en de veiligheid. “Dat de veiligheid voor de kinderen, door de verwijdering van gevaarlijke schoonmaakmiddelen uit de school, en de schoonmakers niet onnodig aan risico’s worden blootgesteld, past geheel in een modern concept van veiligheid en biologisch verantwoord werken. Daar hoort ook het terugdringen van scherpe en gevaarlijke chemicaliën bij.”

Het effect dat probiotica producten tot kostenbesparing leidt, komt doordat één product meerdere functies heeft en het risico van overdosering sterk verkleind, vindt Vera Kramer een mooie bijvangst. “Maar een schoon, maar vooral veilig schoolgebouw voor kinderen en personeel, waren de belangrijkste drijfveren de nieuwe manier van schoonmaken te omarmen en met NuvoClean in zee te gaan.”

 

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Nuvo Clean

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave