Franc van Veen, Inepro: “Onze kracht zit in de flexibiliteit en de dienstverlening”

E-mailadres Afdrukken

Het Nederlandse bedrijf Inepro ontwikkelt, produceert en levert alle denkbare toepassingen voor multifunctionele chipkaarten voor het onderwijs. Dat varieert van kantinesystemen tot toegangsbeheer en leerlingregistratie. Het voordeel voor de gebruiker is dat alle hard- en software van Inepro komt en dat betekent één leverancier en dus één aanspreekpunt. De afgelopen jaren is veel energie gestoken in het gebruiksvriendelijker maken van de terminals. Ook is het technisch beheer van de systemen efficiënter geworden. Directeur Franc van Veen: “Onze systemen worden in eigen beheer gemaakt. Hierdoor zijn we zelf verantwoordelijk voor de service. We steken er veel energie in om klanten bij eventuele mankementen zo snel mogelijk te helpen. Die klantvriendelijkheid is een stukje oudhollandse degelijkheid, die tegenwoordig zeer gewaardeerd wordt.”

Op Vakbeurs Facilitair presenteerde Inepro een nieuwe betaalterminal, de Paycon Touch. Deze terminal, die wordt gebruikt voor het afhandelen van printen/kopiëren en betalingen in de kantine, heeft een touchscreen kleurenscherm inplaats van een tweeregelig display. Daardoor kunnen gebruikers veel intuïtiever met het systeem omgaan. “Een mooi voorbeeld van het gebruiksgemak bij het printen is dat, zodra je je met je chipkaart aanmeldt bij een Paycon Touch, je meteen een overzicht krijgt van je printopdrachten en kunt kiezen welke je wilt afdrukken. In de praktijk blijkt dat dat veel gemakkelijker is dan met de oude terminal, want we krijgen nooit meer vragen om een gebruikshandleiding.”

Plug en Play

De nieuwe terminal heeft ook in technisch opzicht een compleet nieuwe opzet. Het kaartleesgedeelte zit aan de zijkant van de terminal en is modulair. “De kaartleesunit kun je er gewoon inklikken, met het voordeel dat je de technologie van de kaartlezer heel eenvoudig kunt vervangen. Wij hebben kaartlezers voor nagenoeg ieder type chipkaart, dus als een school al gebruik maakt van een chipkaart kunnen wij dat altijd integreren met ons pakket.” Een andere innovatie is dat alle systeeminstellingen buiten de terminal in de server opgeslagen worden. In geval van een defect is het voldoende om de hele terminal te vervangen door een andere. De instellingen worden automatisch geladen vanuit de server en het probleem is veel sneller opgelost.

Waar is het geld?

De nieuwe betaalterminal van Inepro is door het touchscreen eenvoudiger te bedienen dan zijn voorganger.

Bij de meeste betaalsystemen die gebruik maken van een chipkaart wordt het geld op de schoolpas gezet. Tegenwoordig kan het geld ook op een server worden gezet en dient de schoolpas als identificatiemiddel. Voor welke optie wordt gekozen moet de school beslissen. Als het geld op de schoolpas staat heeft de school er geen omkijken naar, maar dat heeft als consequentie dat een leerling zijn geld kwijt is als hij zijn schoolpas verliest. Dat probleem heeft hij niet als het geld op een server wordt gezet. Maar in dat geval speelt de school voor bank, want het saldo staat op een rekening van de school. Dat betekent dat er goede afspraken moeten zijn voor het geval dat iemand zijn pasje kwijt is of erger, als de server crasht. “De vraag 'waar zet ik het geld neer?' is een belangrijke afweging voor een school. Het biedt alletwee voor- en nadelen en wij kunnen schoolbesturen daarbij adviseren. Welke keuze ze uiteindelijk maken is ons om het even, want bij ons kan het alletwee. Daarmee zijn wij uniek in de markt.”

Flexibel koppelen

Met de Schoolpacks levert Inepro een verzameling technische oplossingen rondom een kaartsysteem, die afhankelijk van de grootte, het type onderwijs en de wensen van de school, in meerdere of mindere mate uit te breiden is. Volgens Franc van Veen gaat het er om dat het een logische oplossing is voor de betreffende school, waarbij de chipkaart het centrale punt is. Bij de ene school zal dat niet verder gaan dan een cateringkassa in de kantine. Een andere school heeft misschien behoefte aan een systeem met complete afrekeningsfaciliteiten, toegangsbeheer en leerlingregistratie.
Scholen die al een systeem in huis hebben kunnen daar in de meeste gevallen de functionaliteit van Inepro aan koppelen. “Wij werken in heel veel gevallen samen met andere leveranciers van chipkaartoplossingen. Vaak integreren we de systemen met behulp van de Active Directory, maar het komt ook voor dat we rechtstreekse koppelingen maken met toepassingen van Nedap, Simac, Atos Worldline, Exact, etc.. Als rechtstreekse koppeling om een of andere reden niet kan hebben we een module, die alles in Excel exporteert.”

Managementrapportages

Schoolbestuurders hebben in toenemende mate behoefte aan goede managementrapportages. De behoefte is echter heel divers, want iedereen heeft zijn eigen wensen. Inepro heeft de set met standaardrapportages daarom vervangen door een nieuwe tool, waarmee iedere bestuurder de informatie die hij nodig heeft helemaal naar eigen inzicht kan genereren. “We hebben veel energie gestoken in die informatieverstrekkende kant. Door ons hele bedrijf heen zijn we flexibel: aan de voorkant in de opbouw en bediening van de systemen, in de service en in de wijze waarop wij samenwerken met andere partijen. Die flexibiliteit bieden we nu ook aan het management.”

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Inepro

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave