Wim Pakkert, Aeres Hogeschool Dronten: “Met Xafax geven we de digitale transformatie van onderaf vorm”

E-mailadres Afdrukken

Digitale transformatie heeft een enorme impact op ons werken, leven en leren. Big data, social media, cloud en mobiele technologie: ook het onderwijs kan er al bijna niet meer omheen. Het onderwijs maakt in alle sectoren bij voorkeur gebruik van applicaties uit de publieke cloud. Oorzaak: leeromgevingen en studentinformatieadministratiesystemen zijn vaak cloudtoepassingen. Schoolfacilities sprak met Wim Pakkert en Peter Schrijver van Aeres Hogeschool Dronten (AHD) hoe zij de gestelde doelen halen.

AHD maakt deel uit van de Aeres Onderwijsgroep, waaronder ook Aeres Hogeschool Almere, Aeres Hogeschool Wageningen en AOC Groenhorst vallen. Aeres is een groene kennisinstelling met onderwijs (van VMBO tot HBO), onderzoek en commerciële activiteiten als kerntaken. In Dronten studeren 1950 studenten voltijd en plm. 150 studenten parttime. Wim Pakkert zegt als manager dienst Onderwijs een brugfunctie te vervullen tussen het leerproces en de materiële instandhouding en ondersteuning daarvan. Regelmatig overlegt hij met de facilitair manager. Op ict-gebied wordt hij bijgestaan door ict-adviseur Peter Schrijver. Omdat beide heren al jarenlang een goede relatie met Xafax  hebben, schoof senior accountmanager Bert Vink ook aan.

Wim Pakkert schetste de digitale ontwikkelingen, waarin AHD een aantal stadia heeft doorlopen. “Als organisatie moet je op een gegeven moment knopen doorhakken en weg van “hoe het altijd ging”. Willen we focussen op goed onderwijs geven, dan hebben studenten digitale devices met een daarbij behorende omgeving nodig. Hiervoor zijn we, voor alle betaling gerelateerde handelingen, jaren geleden een samenwerking met Xafax aangegaan.  

Bert Vink: “Xafax profileert zich steeds meer als een system integrator, waarbij het leveren van een  betaaloplossing centraal staat, maar het totale ontzorgen van de klant de stip aan de horizon is.”
AHD heeft de betaaloplossing van Xafax afgenomen, bestaande uit:

  • Hardware: terminals voor vending, kassasystemen, printen en kopiëren.
  • Software: As a Service. Alles wordt in de cloud gehost. Vaak hebben onderwijs- instellingen verschillende (verouderde) apparatuur op bedrijfseigen toepassingen draaien. Dit geheel moet op de een of andere manier soepel en veilig samenwerken met clouddiensten. Xafax zorgt voor veiligheid, integratie, gegevensuitwisseling, beheer, regie en architectuur.  
  • Koppeling met het CMS-pakket van Screencheck. De belangrijkste eigenschap van een Content Management Systeem is, dat het mogelijk maakt de inhoud van de verzamelde gegevens aan te passen, zonder dat daarvoor specifieke programmeerkennis nodig is. De door het ICT informatiecentrum samengestelde informatie is in iedere gewenste vorm online en offline beschikbaar.
  • Transactiebeheer: wat inhoudt dat de financiële geldstroom wordt beheerd.


Cashless en contactloos betalen
Xafax NetPay® is een universeel cashless betaalsysteem voor optimaal betaalgemak. De basis is de NetPay E-Wallet. Vanuit deze digitale cloud portemonnee kan de student cashless betalen bij printers, multifunctionals, bij de kassa in de kantine of bedrijfsrestaurant en bij snoep-, koffie- en frisdrankautomaten. Als betaaltoken kan een student kiezen uit een chipkaart, tag of smartphone, die gekoppeld is aan de NetPay E-Wallet. Door deze slechts op korte afstand bij een kaartlezer te houden, is betaling een feit. Hiermee kan een flexibel prijsbeleid worden gevoerd; door studenten of medewerkers gratis of met korting producten aan te bieden, terwijl gasten het volledige bedrag betalen. NetPay loyalty maakt gepersonaliseerde prijsstelling en verrekening mogelijk. De digitale portemonnee opladen  kan via een betaalautomaat, het online web portal myNetPay of een mobiele App. Een bestaande medewerkerskaart of studentenpas kan, voor toegangscontrole, eenvoudig aan NetPay worden gekoppeld.

Transactiebeheer
Xafax zegt ook de complete betalingsafhandeling uit handen te nemen. Hierdoor heeft een onderwijsorganisatie geen omkijken meer naar berekeningen, betalingen en beheer. Bert Vink legt uit: “Een derdengelden rekening wordt gebruikt om bedragen te incasseren en te beheren. Derdengelden zijn geldsommen van onze klanten die door een aparte stichting, Stichting beheer derdengelden Xafax, uit hoofde van onze functie als leverancier van gesloten betaalsystemen worden beheerd. Hiermee wordt op dit gebied voldaan aan de regels die zijn opgelegd door De Nederlandsche Bank”.

Schoenmaker en zijn leest
Peter Schrijver zegt veel voordelen te zien in hun onafhankelijke positie. “Leveranciers van multifunctionals kampen met dalende inkomsten uit traditionele printactiviteiten. Zij willen dit begrijpelijkerwijs compenseren met het aanbieden van cloud diensten. Dat Xafax een specialist is op het gebied van betalingssystemen is daarom belangrijk. Ik vind het logisch dat je niet kiest voor een leverancier van multifunctionals die dat betalingssysteem erbij doet, maar voor een partij die echt verstand van zaken heeft en kan werken met alle gangbare chipkaarten en multifunctionals. Zo houden wij vrijheid van handelen. Stel je voor dat we verplicht waren geweest om een Xafax-kaart te nemen, waren we op termijn dan nog zo tevreden geweest?”

Vertrouwensrelatie
Het betalingssysteem met de daarbij behorende hardware is, zeer tot tevredenheid van beide heren, in meerdere vestigingen operationeel en gekoppeld aan de hosted backoffice omgeving. Toch ontspon zich een discussie waarin wel duidelijk werd, dat met alle ontwikkelingen op het terrein van de digitale transformatie, de rol van de IT-afdeling radicaal aan het veranderen is. Waar softwareleveranciers vroeger een softwarepakketje afleverden, dat de IT-afdeling moest installeren en up-to-date moest houden, wordt software tegenwoordig steeds meer een dienst die je afneemt en waarbij de leverancier verantwoordelijk is voor de implementatie en het beheer. Van belang is om de regie over welke software er gebruikt wordt en welke gebruikers er zijn, te behouden. Daarvoor is connectie met de infrastructuur, systemen en processen die deze ondersteunen noodzakelijk. Als er geen contact is en/of afspraken zijn, wordt het moeilijker om succesvol te zijn.

Groei naar system integrator
Effectieve digitale transformatie vraagt om een it-organisatie die optreedt als sterke partner van de rest van de organisatie en het onderwijs de nodige tools en infrastructuur biedt. Verwijzend naar de eerder genoemde stip aan de horizon, zegt Bert Vink, dat Xafax zich in deze rol ziet. Samen met Wim Pakkert en Peter Schrijver kunnen zij een combinatie vormen van de juiste skills dat zorgt voor het bereiken van de gestelde doelen. Wim Pakkert en Peter Schrijver bevestigen de ervaring met Xafax en de prima relatie met Bert Vink. Xafax zou als technologie-provider op managementniveau een  rol kunnen spelen. die perfect aansluit bij de ambities van AHS. Peter Schrijver: ”Maar dan moet zij in staat zijn te voorzien in een strategie en governance-raamwerk dat gaat van een operating-model en infrastructuur tot en met de applicaties die daarop draaien. Resultaten moeten in elke fase van de implementatie gemeten en gerapporteerd worden”. Wim Pakkert tot slot: “Dit helpt schoolbesturen succesvol te zijn en te blijven in het digitale tijdperk.”

Dit artikel wordt u aangeboden door:
Xafax | Tel. 072 - 566 7400 | Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. | www.xafax.nl

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Xafax

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

Geen evenementen

Laatste uitgave