Chipkaarten

Veiligheid - Chipkaarten

Einde Chipknip: niets doen is geen optie. Magna Carta adviseert scholen over de beste strategie voor een duurzaam betaalsysteem

Einde Chipknip: niets doen is geen optie. Magna Carta adviseert scholen over de beste strategie voor een duurzaam betaalsysteem

Op 1 januari 2015 houdt de Chipknip op te bestaan. Dat heeft consequenties voor scholen die het cashgeld hebben vervangen door een elektronische portemonnee. Eric Blok van Magna Carta raadt scholen aan om tijdig na te denken over een oplossing om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen. “Er is geen reden voor paniek, maar elke school moet wel beseffen dat er iets verandert. Het is afhankelijk van de inrichting van hun betaalsysteem óf er maatregelen genomen moeten worden en zo ja, welke”. Magna Carta is gespecialiseerd in deze systemen, kent ook die van andere leveranciers en geeft advies om tot een passende oplossing te komen, zodat de continuïteit van het betaalsysteem ook na 1 januari 2015 gegarandeerd blijft.

 
Veiligheid - Chipkaarten

Leon van 't Lam, HVA: “De tevredenheid van studenten over de facilitaire studentenkaart is sterk verbeterd”

Grote kwaliteitsslag door teamwork OmniCard en HVA/UVA
De afgelopen jaren hebben de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam in nauwe samenwerking met OmniCard de studentenkaart een facelift gegeven. Voor de circa 90.000 studenten is de nieuwe kaart als collegekaart en digitaal identiteitsbewijs onmisbaar. Ook de serviceorganisatie rond het kaartbeheer is een stuk doeltreffender en klantvriendelijker geworden. Volgens projectleider Leon van 't Lam van HVA/UVA komt dit de professionele uitstraling van beide instituten ten goede. “Het aanvragen van een studentenkaart via de web-based selfservicesite van OmniCard is het eerste contact van studenten met hun nieuwe onderwijsinstituut. Het is belangrijk voor de uitstraling van de HVA/UVA dat dit proces soepel verloopt en dat studenten een mooie studentenkaart krijgen, die ze echt als een soort visitekaartje kunnen gebruiken.”

Veiligheid - Chipkaarten

Harry Mauw, ROC Flevoland: “De paspoortscan van ID-ware zorgt voor een flinke besparing bij de productie van de schoolpassen”

ROC Flevoland is bezig met een pilot om de productie en het beheer van de schoolpassen te verbeteren. Tot dusver werden de gegevens van elke student handmatig ingevoerd en er moest een foto van die student worden gemaakt. Dat was erg arbeidsintensief. Samen met partner ID-ware is een oplossing gevonden in de vorm van een paspoort- of ID-scanner, waarmee de gegevens en de foto op de chip van een paspoort of ID-kaart kunnen worden ingelezen. Volgens Rosa Croqué, functioneel applicatiebeheerder bij ROC Flevoland, levert dat veel tijdwinst op. “De intake gaat veel sneller doordat er geen foto meer gemaakt hoeft te worden van elke student. Dat levert ons op jaarbasis met een totale productie van ongeveer 1.500 passen een flinke personele besparing op.”

Veiligheid - Chipkaarten

Remko Muis, ID-ware: “Ons flexibele Online Card Management Systeem ontzorgt scholen volledig bij het beheer van de schoolpas”

Het Online Card Management Systeem (OCMS) van ID-ware heeft in de afgelopen vijf jaren technologisch een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De kaartproductiesystemen van vroeger zijn nu online platforms, waarmee de gehele levenscyclus van een schoolpas beheerd wordt. Remko Muis, implementatiespecialist bij ID-ware: “Ons specialisme is kaartbeheer, dat kunnen wij als geen ander. Ons systeem is heel flexibel en wordt volledig afgestemd op de bedrijfsprocessen in de school. Dat bespaart veel mankracht in de school. We hebben berekend dat de kostprijs van een schoolpas daardoor gereduceerd wordt met wel 60 procent.”

Veiligheid - Chipkaarten

Jaap Hoeksema, Alfa College: "De professionele begeleiding van Inepro is een compliment waard"

Het Alfa College heeft op alle negen locaties het betaalsysteem van Inepro voor printen en kopiëren geïmplementeerd. Toekomstvisie in combinatie met een betrouwbare uitstraling van Inepro zijn de belangrijkste argumenten geweest om voor deze oplossing te kiezen, legt diensthoofd facilitair bedrijf Jaap Hoeksema uit. “Wij denken dat het bij hen eenvoudig is om de functionaliteit uit te breiden, omdat ze dat toch al in hun pakket hebben. Bovendien is het een Nederlands bedrijf, ze maken hun eigen software en hebben iemand in de regio die op korte termijn service kan verlenen. Allemaal argumenten die ons het gevoel geven dat we in de toekomst samen iets kunnen opbouwen.”

Veiligheid - Chipkaarten

Eén pas, vele voordelen: OmniCard brengt ideale situatie op NHL Hogeschool

Sinds 2006 ondergaat het hoofdgebouw van de NHL Hogeschool in Leeuwarden een grootschalige verbouwing. Deze verbouwing is aangegrepen om ook op ICT-vlak een belangrijke vernieuwing door te voeren. Namelijk het vervangen van alle bestaande NHL-kaarten door één kaart met ingang van 2010. Om dit te realiseren is beroep gedaan op OmniCard B.V., marktleider in de onderwijssector op het gebied van het implementeren van Card Management Systemen.

Veiligheid - Chipkaarten

Sjef Martens, manager ICT: "Combineren van zoveel mogelijk functionaliteit op één pas"

Het Montessori College in Nijmegen strekt zich uit over vier locaties, waarvan één in Groesbeek. Het onderwijsaanbod bestaat uit vier richtingen VMBO, HAVO en VWO. “We moedigen onze leerlingen aan op basis van eigen verantwoordelijkheid uit hun schooltijd te halen wat er in zit,” zegt manager ICT Sjef Martens. Eén van de redenen waarom we proberen de schoolpas niet alleen een foto met wat leerlinggegevens te laten zijn, maar er meer mee te doen. Dat heeft de afgelopen jaren geleid tot een aantal mooie projecten en toepassingen.”

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave