Frustratie om SUVIS

Image
Frank Rubel, Stichting Swalm en Roer 1200p (1).png

Iedereen dacht dat met subsidie het ventilatieprobleem op scholen werd opgelost, maar dat valt tegen. Jaap Stadelmann (Optimus Primair Onderwijs) en Frank Rubel (Swalm en Roer) vertellen waarom. 

Betrokkenen maken graag gebruik van de subsidie, maar het lost het ventilatieprobleem niet op. Daarbij werkt vooral de subsidie-vereiste dat het werk voor 31 augustus 2022 moet zijn aangevangen in de praktijk frustrerend, vertellen de heren.

Onmogelijke planning

Jaap: "Als de eerste aanvraag niet is gehonoreerd en de tweede nog moet worden ingediend, krijgen we het met deze deadline niet voor elkaar om het werk voor het nieuwe schooljaar weg te zetten. Ook de aanschaf is een dingetje. Bij grote scholen zijn de aanschafkosten hoog en moet het Europees worden aanbesteed. Ook dat vraagt tijd."

Eindelijk aandacht

Het probleem speelt bij veel aanvragers. Ook interne factoren bij scholen spelen een rol. Frank: "Door corona kreeg het ventilatieprobleem bij scholen eindelijk aandacht van de politiek. We zagen het ook in de cijfers. In scholen met een ventilatieprobleem waren de besmettingen hoger. De eerste helft van 2021 waren we druk met het aanbrengen van meters, het in kaart brengen van het probleem, het verhogen van de ventilatiecapaciteit en het instrueren van leraren over hoe te handelen."

Druk met iets anders

Net als bij veel andere scholen bleef er bij Swalm en Roer geen tijd over voor het opstarten van projecten om de luchtkwaliteit te verbeteren en het werk aan te besteden. "Eind 2021 ging in de scholen alle aandacht naar het creëren van rust, het wegwerken van achterstanden en het terugkeren naar het normaal. Pas sinds begin 2022 was er weer een beetje ruimte om met bestuur en docenten in gesprek te gaan over een meer structurele oplossing en het SUVIS-traject op te starten. Nu zijn we ook heel druk met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. We gaan het ministerie om uitstel vragen."

Meewerkende subsidies

Zo gaat het met meer subsidies. De subsidie-vereisten sluiten niet altijd lekker aan bij de mogelijkheden en planning van het werkveld. Ze werken soms eerder verstorend dan mee. Reden voor Bouwstenen om samen met anderen onderzoek te doen naar opties om structureel en incidenteel geld zo naar het lokale bestuur te krijgen dat het beter past bij de programma’s van de mensen en organisaties die het moeten doen.

Maatwerkoplossing voor € 140 miljoen

Dat is ook een uitdaging voor de maatwerkoplossing van het ventilatieprobleem waarvoor € 140 miljoen beschikbaar is gesteld. Wat het opstellen van een regeling vaak ingewikkeld maakt zijn discussies over de vraag wie verantwoordelijk is voor de situatie. Zijn dat de scholen met een groot eigen vermogen die te weinig in hun gebouwen hebben geïnvesteerd en dan met subsidie worden beloond? Kunnen leraren en kinderen het probleem wellicht zelf oplossen door hun gedrag aan te passen? Wat kan van de gemeente worden verwacht. Dit soort vragen leiden tot veel discussie en vaak niet echt tot een goede oplossing. Daarbij is het vaak al geregeld in milieuwetten of beleidsprogramma's. Het oppotten of niet uitgeven van publiek geld is een zaak voor de Inspectie.  

Meer informatie