Erasmus Universiteit Rotterdam opent duurzaam onderwijsgebouw

Image
Erasmus Universiteit Rotterdam

Met als thema ‘Building the future’ opende de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op donderdag 10 november 2022 het nieuwe Langeveld Building, vernoemd naar hoogleraar Emancipatievraagstukken Henny Langeveld (1926-2004). Dit multifunctionele onderwijsgebouw is een van de meest duurzame onderwijsgebouwen in Nederland volgens BREEAM, 's werelds meest toonaangevende duurzaamheidsbeoordelingsmethode.

De natuur naar binnen

Zowel de EUR als opdrachtnemer BAM Bouw en Techniek hebben lef getoond en een maximale inspanning geleverd om de duurzaamheidsambities van de universiteit waar te maken. Het gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, onderscheidt zich door een innovatief en revolutionair ventilatiesysteem waarbij de wind en zonnewarmte de drijvende krachten zijn. Kenmerkend is de groene studieomgeving en de houten boomhut in het atrium. Door de natuur naar binnen te halen creëert de universiteit een omgeving die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van studenten en docenten. Ellen van Schoten, vice-voorzitter College van Bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam: “De nieuwbouw maakt onderdeel uit van het programma Campus in Ontwikkeling, dat enige jaren geleden door de EUR is geïntroduceerd om een plek te creëren waar het fijn studeren, werken en ontspannen is. Door de modernisering van ons onderwijs is er behoefte aan extra onderwijsruimte die flexibel aan te passen is aan de manier waarop onderwijs gegeven wordt.”

Gebouwd met oog voor de volgende generatie

De duurzaamheidsambities van dit project zijn groot. Zo wekt het gebouw zijn eigen energie op, heeft het een innovatief ventilatiesysteem waarmee 85% minder energie wordt verbruikt dan een traditioneel ventilatiesysteem, is het klimaatbestendig en flexibel in te zetten voor alle vormen van toekomstig onderwijs. In het ontwerp komen tevens de groene en natuurlijke elementen terug en is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM- outstanding certificering. Slechts minder dan 1% van de gebouwen in Nederland hebben deze topkwalificatie volgens ’s werelds meest toonaangevende duurzaamheidsbeoordelingsmethode.

Innovatie door uitdagende marktvraag

Het ventilatiesysteem in Langeveld Building is revolutionair en is het resultaat van de aanbesteding waarin Erasmus Universiteit Rotterdam de markt uitdaagde om innovatieve oplossingen te bedenken in het kader van haar duurzaamheidsdoelstellingen. De drijvende kracht achter het ventilatiesysteem zijn de natuurkrachten zon en wind die zorgen dat er op natuurlijke wijze veel frisse lucht in het gebouw aanwezig is. Nog niet eerder is dit systeem in een onderwijsgebouw toegepast. EUR koos, na zorgvuldig afweging van de voordelen en de risico’s, bewust voor dit systeem, dat zeer energiezuinig is en zorgt voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat in het gebouw.

Naamgever nieuw onderwijsgebouw

Alle gebouwen en pleinen op Campus Woudestein worden vernoemd naar bekende personen die een directe band hebben gehad met de universiteit. Langeveld Building draagt de naam van Hendrika Maria Langeveld (1926-2004). Van 1963 tot 1973 werkte ze aan de sociale faculteit, eerst als lector en later als hoogleraar empirische sociologie. Zij was daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar. Na een uitstapje buiten de universiteit keerde zij in 1986 terug als hoogleraar emancipatievraagstukken. Henny Langeveld leidde tot haar emeritaat in 1991 de sectie Emancipatievraagstukken en Vrouwenstudies.

Het bouwteam

Opdrachtnemer BAM Bouw en Techniek realiseerde de nieuwbouw in samenwerking met Paul de Ruiter Architects, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. BAM Advies en Engineering berekende de constructieve uitwerking. abcnova verzorgde namens de opdrachtgever het project- en contractmanagement.

Foto: © Aiste Rakauskaite